Lucica Vrabie a decis să-şi vândă apartamentul pe care îl avea într-un bloc vechi. Speriată de ceea ce se putea întâmpla în cazul unui seism, a ales să se mute la casă: ”Totul va fi la pământ, dezastru că uitaţi cum arată. Se poate întâmpla orice nenorocire, intri în panică şi... eu am avut pe Calea Girocului apartament era mai vechi şi chiar îmi era frică. Am reuşit să îl vând şi am făcut casă”.
Alţi timişoreni, însă, nu se tem de cutremure. Stau de jumătate de secol în apartamentele pe care le văd mai sigure decât casele. ”Dacă aş simţi că se cutremură, mi-ar fi frică, dar blocurile astea sunt construite de mai demult, din anii '60, de atunci stau şi eu aici şi sunt blocuri care se construiesc altfel decât se constuiesc astăzi”, afirmă Mariana Vasile, proprietar.
Pe de altă parte, lifturile din blocurile turn ar deveni adevărate capcane pentru oamenii din cabină, în cazul unui cutremur. Peste 500 de ascensoare au depăşit de mult durata de funcţionare. ”Lifturile au şi 35 de ani, sunt aşa de când a fost construit blocul. Sunt uzate, durata de viaţă e depăşită”, spune Nicolae Argeşean, manager al unei firme de întreţinere ascensoare.
Puţine sunt asociaţiile de proprietari care strâng 20.000 de lei pentru modernizarea ascensoarelor.
În Timişoara sunt peste 14.000 de clădiri istorice şi alte câteva sute de blocuri construite în urmă cu mai bine de 30 de ani. 600 de imobile ar fi afectate puternic în cazul unui seism în Banat, spun reprezentanţii primăriei.
Sorin Ciurariu, arhitectul şef al Timişoarei, ne-a declarat: ”Vorbim despre locuinţe comune, instituţii, dar chiar şi case. Chiar dacă la case, întodeauna, proiectarea s-a făcut cu o marjă de siguranţă”. Iar Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic Timişoara, ne precizează: ”Banatul este a doua zonă seismică din ţară, după Vrancea, atât din punctul de vedere al numărului de cutremure, cât şi a energiei emanate”.
Ultimul seism în Banat s-a înregistrat în luna martie a acestui an şi a avut o intensitate de 2,8 pe scara Richter.
reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche