Irinel Orzac este unul dintre ultimii păgubiţi. Bărbatul şi-a lăsat maşina în parcare pentru a merge la cumpărături. Când a ieşit din magazin şi-a găsit autorismul intact, dar toate bunurile de valoare din interior nu mai erau. ”Mergând înspre intrarea în magazin am avut impresia că de pe telecomandă mi-am închis maşina, dar de fapt maşina nu s-a închis, a rămas deschisă. Şi omul şi-a făcut treaba repede. Ştampile de firmă, acte, chei, tabletă şi normal că şi o sumă de bani, care nu era, spre norocul meu, în ziua respectivă, foarte mare”, ne povestește Irinel Orzac.
Paguba ajunge la 1500 de euro, spune bărbatul, care a depus plângere la poliţie. Oamenii legii au recunoscut metoda, mai ales că şi în urmă cu doi ani, pe perioada verii, s-au confruntat cu un val de astfel de cazuri.
”Mi-a forţat uşa şi mi-a furat casetofonul, dar am avut noroc că era un casetofon foarte ieftin şi n-am avut aşa pagubă mare. Nu-mi las maşina deschisă,întotdeauna mi-o închid”, ”De când am păţit-o, mă protejez, că am închidere automată la maşină şi nu las nimic la vedere, deşi maşina e mai dificilă, pentru că n-are portbagaj şi se vede totul înăuntru”, ”Nu las nimic la vedere tocmai în ideea asta, să nu le dau motive”, au afirmat, pentru echipa Digi24 Timișoara, câțiva proprietari de mașini.
44 de furturi din autoturisme au fost înregistrate numai luna trecută pe raza judeţului Timiş. Nu s-a dovedit, deocamdată, dacă toate au fost efectuate prin metoda telecomenzii, însă poliţiştii timișeni fac cercetări. Ei oferă şi sfaturi. Purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş, Ionuţ Bocancea, cere automobiliștilor ”să asigure bine autoturismele, să se uite în preajma lor, să nu fie persoane suspecte care să poată folosi aceste dispozitive speciale”. Un alt îndemn al poliţiştilor este ca proprietarii să nu depoziteze bunuri sau bani în maşini atunci când le lasă în parcare.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean/Alin Lungu
editor web: Călin Țenche