„Se poate crea la începutul anului şcolar următor. Există sprijinul total al Primăriei pentru că Primăria este cea care deţine spaţiul. IŞJ şi MEN se ocupă de partea de curiculum, împreună cu AJOFM să strângă doleanţele, cererile agenţilor economici existenţi sau care urmează să vină în zona Timişoarei”, afirmă Stelian Fedorca, consilier în Ministerul Educaţiei Naţionale.
Beneficiile sunt uriaşe. Elevii vor încasa burse mai mari, vor învăţa după o programă nemţească, iar practica o vor face în companii, care le vor asigura mai apoi tinerilor şi locuri de muncă.
„Toată ţara vorbeşte acum despre şcoala profesională duală după model german şi în special aici, în Timişoara, se vede asta. Mecatronica este o profesie modernă şi căutată de toate firmele“, a declarat Peter Hochmuth preşedintele Clubului Economic German.
„Elevii pe care îi avem în momentul de faţă lucrează la agent economic, beneficiază de acele burse, de acei bănuţi, sunt interesaţi de meseria lor pentru că ei au dorit să se înscrie. Noi sperăm în modificări legislative care să-i ducă direct pe o rută de profesionalizare“, ne spune Silviu Andonie, director adjunct Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ Timişoara.
Firmele private vor asigura, de altfel, şi o parte din banii necesari pentru ca o astfel de unitate să funcţioneze.
reporter: Miodrag Hojda operator: Mihai Pop editor web: Călin Țenche