”Puteți să alegeți ce vă place și, eventual, dacă vă place ceva, întrebați a cui e și schimbați cu proprietarul. Și la urmă, e la alegere, nu mai e la schimb”. De la haine la cărți, încălțăminte, bijuterii fantezie și poșete sau chiar obiecte hand-made. Cu toate acestea s-au prezentat timișorenii dornici să dea la schimb ceea ce nu le folosește, în speranța că cineva ar avea nevoie. Nu au fost puțini cei care au participat, majoritatea găsindu-și cel puțin un lucru frumos pe care să îl ia acasă.
”E o idee ingenioasă. Publicul ar trebui să fie mai receptiv și cred că își dezvoltă niște gusturi, comerciale dar și spirituale”, ”Îmi place să vin de fiecare dată. De exemplu, azi am primit acest sacou la schimb, acești pantofi la schimb și poate și alții s-au bucurat de bețișoare parfumate, de cărți, de haine pe care le-am adus și e plăcut. Cunosc lume nouă, recunosc lume veche”, - Ați găsit ceva ce să vă placă?”, ”Deocamdată nu. Sau nu mi se potrivesc”, - Cum vi se pare ideea? ”E bună”, spun participanții.
”Au rămas foarte puține pentru că am făcut schimb între noi și fiecare a venit și și-a luat ce a avut nevoie, ce i-a plăcut”, afirmă Ionela Șoica, participant.
Nu a fost nimic pe bani. Cei care au venit, au avut posibilitatea să dea la schimb sau chiar să facă un cadou, cuiva. Ceea e nu se dă în ziua de troc, este pus de-o parte de organizatori și dat unor familii defavorizate sau chiar la spitalul de copii.
”În spatele ideii stă, practic, schimbul de obiecte. Cumva, dăm o palmă simbolică goanei după bani și încercăm să găsim modalități să scăpăm de lucruri, de a nu le arunca practic. Ideea e că toată lumea poate să aducă tot ce dorește, să schimbe cu orice alt obiect. Totul e la liber, poți face donații, chiar. Poți primi obiecte, poți da obiecte”, explică Radu-Cristian Sticlea.
Acest eveniment nu este o noutate în Timișoara. Astfel de trocuri se organizează încă din 2010, fie în localuri, fie pe spațiu public, pe stradă sau în piețe.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche