Arheologul: Cam de 400 de ani... Privitor: Vai de capul meu! Arheolog:Cam de 400 de ani... Se vor face analize pe ele, să ne spună, care sunt bărbați, care sunt femei.
Rămăşiţele umane descoperite pe şantierul din centrul istoric au atras zeci de curioşi de toate vârstele. Cu telefonul, cu tableta sau aparatul de fotografiat au imortalizat rapid scheletele: ”E șocant, fiindcă noi nu suntem de la Timișoara și... n-am crezut niciodată că o să vedem așa ceva”, ”Da, am trecut pe aici și am rămas uimită”, ”Văd că sapă în continuare, să vadă ce mai descoperă. Da, e ceva interesant”.
Privitor:Acolo aveau parcă... și un... Parcă e ceva... Arheolog:Nu, aici este un mormânt deranjat, ăsta de aici. Privitor:A, și e craniu. Arheolog:Da, e craniu.
Şanţurile săpate în centrul istoric devin locuri unde se ţin lecţii deschise, iar arheologii - profesori. Nu îi deranjează să stea de vorbă cu cei interesați. Spun că astfel reuşesc să îşi pună în valoare munca depusă.
”De obicei, sunt rare ocaziile în care cercetarea arheologică să se deruleze în plin centru urban, oriunde în lume, și pentru timișoreni cred că e o șansă să vadă pe viu cum se fac cercetările arheologice”, afirmă Constantin Inel, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
În total, specialiştii au descoperit nu mai puţin de 20 de morminte pe şantierul de pe strada Vasile Alecsandri. Scheletele vor ajunge la Muzeul Banatului din Timişoara, pentru a fi analizate.