Misiunea de căutare a început în jurul orei 9, când scafandrii au intrat în apele reci ale râului Timiș din municipiul Caransebeș. Au întâmpinat însă mari dificultăți. ”Drona a căzut după ce s-a lovit de un copac de pe malul râului. Scafandrii au căutat astăzi aparatul atât pe maluri cât și în apă, însă misiunea acestora este dificilă din cauza curenților puternici”, spune Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.
Scafandrii s-au folosit de o sfoară pentru a nu fi luați de valurile rapide ale râului învolburat și au verificat fiecare porțiune de pe fundul apei. ”Dificil, din cauza curentului foarte mare. Din experiența noastră știm că pe râul Timiș nu s-au mai făcut scufundări niciodată. Deci, efectiv, va fi mai mult o operațiune de căutare semi-acvatică”, afirmă Alexandru Orga, șeful Departamentului de Salvare Acvatică Constanța.
Drona a fost pierdută în urmă cu o săptămână, când apele râului erau mai adânci cu un metru. Acum, două baraje au fost închise, astfel că a scăzut debitul, iar aparatul ar putea fi blocat undeva pe malurile râului, în pietriș sau pe crengile uscate ale copacilor, potrivit specialiștilor în astfel de misiuni. Pescarii spun însă că ar putea fi găsită și unde apa este mai liniștită.
”Barajul mare, vine și Timișul și Sebeșul, sunt ambele turbine...acum fiind scăzut probabil aici în zona Begheiului unde apa are 2 metri și ceva, bolovanii de la calea ferată sunt căzuți, s-a oprit în bolovani...sau în vreo rădăcină undeva în aval, două-trei sute de metri”, a afirmat Mircea Moscovici, pescar.
După încă două zile de căutări, reprezentanții primăriei, care au refuzat să vorbească despre incident, vor începe o anchetă pentru a vedea cine va plăti pentru paguba produsă. Dacă se dovedește că a fost vorba de softul aparatului, producătorii din Danemarca ar urma să livreze municipalității o nouă dronă.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche