În Hunedoara, diferențele dintre numărul bolnavilor din mediul urban și mediul rural sunt de mii de cazuri. Un motiv ar fi și faptul că, spun specialiștii, județul este unul preponderent urbanizat. Poluarea și alimentația întregesc și ele lista cauzelor care provoacă, la oraș, mai multe afecțiuni decât la țară.
În 2014, peste 500 de oameni din mediul rural au suferit de rinite alergice, față de 5000 de persoane din mediul urban. Numărul bolnavilor de astm diferă și el de la sat la oraş. Aproape 1.400 de orăşeni apar, anual, în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică, în timp ce numărul bolnavilor de astm care trăiesc la sat este de zece ori mai mic. Dermatitele alergice afectează şi ele aproximativ 2.000 de oameni din mediul urban, față de numai 500 în mediul rural. Sătenii au și explicații pentru aceste diferențe.
„[E aerul mai curat?] Păi normal că e mai curat decât la oraș, trăim bine, mâncăm bine”, spune un locuitor de la sat.
„Noi, când mergem la Deva, se cunoaște diferența”, povestește un altul.
„De la mâncarea naturală, ei mănâncă foarte puțin de la oraș, majoritatea au ce mânca, asta e în primul rând, în al doilea rând e aerul”, susține un alt sătean.
Diferențele mari între numărul persoanelor bolnave din mediul urban față de cel rural este dat și de faptul că Hunedoara este cel mai urbanizat județ din țară, cu şapte municipii și şapte orașe.
„[Ce să fie de vină?] Aerul și alimentația. [Poluarea din orașe?] Și poluarea, da”, adaugă un locuitor din zona urbană.
„Este clar că fiind județ industrializat, o să avem mult mai multe boli cardiovasculare în zona urbană, diabet zaharat în zona urbană, tocmai pentru că este județ cu foarte multe orașe”, explică Cecilia Birău, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.
„Nu doar stresul și alimentația deficitară îi îmbolnăvesc pe locuitorii orașelor. Poluarea urbană stă și ea la baza diferitelor afecțiuni. Vorbim aici despre boli ale aparatului respirator sau despre diferite alergii” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Poluarea urbană este în creștere, deoarece numărul autoturismelor a crescut, numărul surselor de încălzire a locuințelor individuale a crescut, iar din păcate, preocupare pentru creșterea suprafețelor de zone verzi și aliniamentelor de arbori și arbuști cu rol de protecție în primul rând a scăzut”, precizează și Georgeta Barabaș, director Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
„În zona urbană alergia o să fie la tot ce înseamnă poluare cu pulberi sedimentanbile sau pulberi în suspensie în atmosfera din zona respectivă”, completează Cecilia Birău, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.
În Hunedoara trăiesc 400.000 de oameni, din care aproape 75% locuiesc în zone urbane.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș