După aprinderea badnjak-ului, credincioşii strânşi în curtea bisericii au cântat şi o colindă. Copiii au fost cei mai încântaţi de ceremonialul în centrul căruia a fost badnjak-ul. - Cu ce ai aruncat în foc? Cu grâu? De ce, care este semnificaţia? ”Pentru că e Crăciunul şi ca să fie mai mare focul”.
Tradiţia spune că dacă flăcările focului în care arde stejarul sunt înalte, noul an va fi unul îmbelşugat: ”Este o tradiţie veche care s-a modernizat un pic la oraş, dar încercăm să ne păstrăm tradiţiile atât cât putem. Se spune că, cu cât mai multe scântei şi cu cât arde mai mult focul atât o să fie mai prosper anul viitor”, ”Bogăţie şi un an nou foarte bun”, ”Este un copac care se aduce în casă să aducă sănătate, prosperitate şi anul viitor să fie mult mai bun decât ce a fost”.
Şi sârbii din Arad au aprins în Ajunul Crăciunului badnjak-ul. În oraş trăiesc aproximativ 700 de etnici. ”Stejarul fiind un lemn tare şi el se arde, lemnul tare simbolifică credinţa puternică şi tare pe care o are poporul sârb, popor creştin şi ordodox”, spune Plavcici Ognean, preot protopop.”Acest rug închipuie lemnele pe care le-a aprins Sfântul Iosif în peştera ca să încălzească peştera rece atunci când s-a născut pruncul sfânt”, afirmă și Simion Jarko, liderul comunităţii sârbe din Arad.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie este Revelionul de rit vechi, aşa că atunci sârbii işi vor ura „La Multi ani!".
Reporter: Caterina Ledrer Operator: Adrian Ionescu Editor web: Călin Țenche