„Un suvenir dacă doriți, pentru că nu ați rupt narcise și vă apreciem gestul”, spune un voluntar.
Zeci de voluntari, elevi ai unui liceu din orașul Hațeg, au fost prezenţi la sărbătoarea narciselor, i-au îndrumat pe turiști și i-au rugat să nu rupă florile. Vizitatorii au primit în schimb mici suveniruri confecționate manual.
„[Ați primit un cadou. De ce?] Pentru că nu am rupt nicio narcisă”, spune un turist.
„[Ce cadou ai primit?] O piatră cu o floare de colț. [De ce ai primit această piatră?] Pentru că nu am cules narcise”, adaugă un alt vizitator.
„Este vorba despre campania de conștientizare nu rupeți narcisele și florile sălbatice din ariile protejate. Ne aflăm în Geoparcul Dinozaurilor, și Parcul Național Retezat. Au fost peste 500 de turiști care au răspuns astăzi invitației noastre de a participa la această sărbătoare și majoritatea dintre ei au înșeles scopul campaniei noastre”, povestește Bianca Hălmagiu, reprezentant Asociația Ecoturism Retezat.
Vizitatorii au fost încântaţi să admire miile de narcise sălbatice răspândite în rezervația botanică. Unora le-au plăcut atât de mult, încât… au luat şi acasă.
„20 de hectare de narcise. O încântare pentru ochi, dar și o tentație pentru unii dintre turiștii care nu s-au îndurat să plece acasă cu mâna goală și au rupt florile din rezervația naturală” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„[Câte narcise ați luat?] Nu am știu că nu este voie să le rupem, puține, pentru că îi primul an în care venim cu domnișoara și ne-a bătut la cap că ea vrea să culeagă o narcisă”, recunoaște o turistă.
„Să iei din greu, să iei multe flori și să duci acasă nu-i bine. Trebuie cât mai protejată natura. Eu cred că ar fi cazul să ne dăm seama toții românii să se pună la punct. [Dar și dumneavoastră ați rupt]. Da, da, eu sunt prima care îmi doresc foarte mult lucrul ăsta”, adaugă o altă turistă.
Ca în fiecare an, festivalul narciselor se încheie în centrul comunei Sălașu de Sus, cu o serbare câmpenească și cu nelipsiții mici.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș