După ce a reziliat contractul cu prima firmă ce a câştigat lucrarea în 2012, Primăria Lipova s-a luptat mai bine de un an să atribuie lucrarile unui constructor nou. În tot acest timp, străzile din centrul oraşului e plin de gropi și noroi, situație care îi deranjează, atât pe localnici, cât şi pe turişti.
Reabilitarea centrului istoric al orașului Lipova a început în 2012. Atunci, primăria a atribuit lucrarea unei firme care a oferit un preț de execuție cu 60% mai mic decât cel stabilit de studiile iniţiale. La scurt tip, contractul a fost reziliat. Constructorul, considerat neserios de autoritățile locale, a făcut doar 20% din întreaga lucrare.
"Am reluat din nou procedura de licitaţie după semnarea unui nou contract de finaţare cu Ministerul Dezvoltării, a ajuns la Curtea de apel, Curtea de apel a dat reluarea procedurii, am reluat a treia oară procedura", spune Iosif Mircea Jichici, primarul orașului Lipova
După trei ani, în mijlocul unui şantier care pare că nu se mai termină, răbdarea localnicilor a ajuns la final. Şi turiştii se declară dezamăgiţi de ce găsesc aici.
În prezent, şantierul a fost atribuit unei noi firme care s-a angajat să termine reabilitarea zonei până la sfârşitul anului. Construit în secolul XVII, centrul oraşului Lipova are alocaţi pentru reabilitare 31 de milioane de lei. În aceşti bani este cuprinsă însă numai refacerea drumurilor, nu şi a monumentelor istorice din zonă.
Lipova atrage anual în jur de 80 de mii de turişti din care majoritatea vin aici în pelerinaj la Basilica Maria Radna, aflată şi ea în prezent într-un amplu proces de reabilitare. Refacerea centrului isoric prevede reconstruirea cu piatră cubică a 14 străzi. Fondurile în acest sens au fost asigurate de Uniunea Europeană.