11 şcoli în Timiş sunt soluţia de avarie pentru tinerii care nu au luat Bacalaureatul. Vorbim despre peste 2000 de absolvenţi care îşi pot croi un drum în viaţă cu o calificare obţinută la şcolile postliceale. La Liceul Tehnologic Agricol din Timişoara, de exemplu, 30 de tineri vor învăţa din toamnă în clasa de tehnician cadastru funciar-topograf.
Petru Unguraş, directorul Liceului Tehnologic Agricol „Petru Botiş" Timişoara, explică: ”La noi se pot înscrie absolvenţi de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Deocamdată, suntem pe verticală cu câte o clasă, dar pentru că este o meserie mai nouă în nomenclator, credem că o să mergem bine şi în anii următori”.
Adrian Viteazul îşi încearcă pentru a treia oară norocul la Bacalaureat. A pierdut mai bine de un an fără să se înscrie la o şcoală postliceală. Acum îi pare rău: ”Dacă nu trebuie să iei Bacalaureatul şi poți să te înscrii, e bine, e mult mai bine decât se te chinui să iei Bacalaureatul si nu prea poţi”.
Cele mai căutate specializări la şcolile postliceale sunt cele în domeniul sanitar. Zeci de tineri şi-au depus dosarele încă din prima zi de înscrieri. Locuri sunt suficiente, spun reprezentanţii unităţilor de învăţământ. La Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara, la Liceul din Jimbolia sau la Liceul Aurel Vlaicu din Lugoj sunt disponibile câte o clasă cu 30 de locuri. Sunt şcoli unde, din toamnă, vor fi formate două până la șapte clase. Este şi cazul Colegiului „Ana Aslan" şi al Colegiul Tehnic Azur.
Directorul Colegiului Tehnic Azur, Mihaela Marin, a declarat pentru Digi24 Timișoara: ”De peste 10 ani avem câte o clasă cu număr maxim de 30. Anul acesta încercăm două clase chiar. Sunt absolvenţii de liceu care nu au reuşit să ia bacalaureatul dar au timp la noi 3 ani să îşi ia diploma”.
Directorii şcolilor postliceale speră să îi aibă printre cursaţi şi pe tinerii care nu vor promova sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Tocmai de aceea au prelungit şi perioada înscrierilor, până la mijlocul lunii septembrie.
reporter: Sorina Covlea
operator: Cristian Axinte
redactor: Călin Țenche