Astfel, din cauza unui acoperiș degradat, sanatoriul unde sunt tratați în permanență peste 100 de pacienți, riscă să se închidă. Managerul Spitalului Orășenesc Oravița, care administrează sanatoriul, susține că a cerut în repetate rânduri ajutor financiar de la Guvern, Consiliului Local Oravița și Consiliului Județean Caraș-Severin, dar fără niciun rezultat.
Așa arată Sanatoriul Marila de lângă Oravița. Pereți scorojiți, tencuială căzută și multă igrasie. Imaginile aduc aminte mai degrabă de o clădire abandonată. Nicidecum de spital. Sanatoriul, construit în 1934, nu a fost reabilitat complet niciodată, dar problemele la acoperiș s-au înrăutățit anul trecut.
”Cele mai afectate sunt holurile sanatoriului. Pereții sunt îmbibați de apă și asta din cauza acoperișului care nu a fost reparat de aproape un an, după ce a fost luat de vânt la o vijelie puernică”, afirmă Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Când plouă, apa ajunge până la parterul clădirii. Chiar și în subsol. Aici funcționează bucătăria sanatoriului. Femeile care lucrează aici, trebuie să gătească, de multe ori, mâncarea bolnavilor în cizme e cauciuc.
În urmă cu 5 ani au fost renovate saloanele, iar acum medicii se tem că toată investiția a fost în zadar. Apa a lăsat deja urme și în încăperile unde stau bolnavii.
”Acoperișul și ploaie. Uitați, pe tic pe tavan. Ce să facem, asta e!”, - Se infiltrează apa până aici în salon? ”Da, uitați. Se vede clar pe perete. Când plouă afară plouă și înauntru”, ”Plouă aicea, da. Mai dăm apa pe jos, pe aici, că vine de sus”, ”Mai pe casa scării, al filt, sus la etajele superioare”, ”Dacă nimeni nu întreține, nu face nimeni nimic”.
Acoperișul sanatoriului a fost serios afectat de vânt, în primăvara anului trecut. S-au făcut reparații de 1000 de lei! Lucrarea a ținut doar câteva zile. Acum, medicii așteaptă o minune ca să salveze sanatoriul.
”Apa se va infiltra, condițiile din interiorul spitalului se vor deteriora în așa măsură încât practic nu putem să desfășurăm un act medical normal. Deci am tras semnale de alarmă pentru ca Marila să fie salvată, în continuare anunțăm toate forurile pentru ca Marila să fie salvată. Acolo avem 140 de paturi, avem un indice de utilizare foarte bun, de 70 - 80%, și sperăm ca eu și Primăria, Consiliul Local, să nu fim contemporani cu inchiderea acestui sanatoriu”, ne-a declarat dr. Felician Fara, managerul Spitalului Orăsenesc Oravița.
Soluțiile ar trebui să vină din partea Primăriei Oravița, de care aparțin Sanatoriul Marila si Spitalul Orășenesc. Edilii au cerut încă de anul trecut bani de la Guvern pentru reparea acoperișului. O comisie de la Prefectura Caraș Severin a evaluat pagubele - 300.000 de lei. Și atât. În lipsa unui sprijin, bugetul local al Oraviței, de 13 milioane de lei, nu poate acoperi cheltuielile.
”Până vor veni acești bani, noi vom repara acoperișul din banii noștri, dar din nefericire banii noștri sunt foarte puțini”, - Cât veți aloca pentru acoperiș? ”Așteptăm oferte de la firme constructoare care să ne spună cât e nevoie. Dar vă spun că e undeva la 20.000 de lei, o sumă foarte mică, vom repara strictul necesar”, a răspuns Ion Lorena, viceprimarul orașului Oravița.
Întregul sanatoriu de la Marila are nevoie urgentă de modernizare. Pentru asta sunt necesare câteva milioane de euro . Autoritățile din Oravița mizează acum pe accesarea fondurilor europene. Pâna acum însă nu s-a întocmit însă nici măcar studiul de fezabilitate sau proiectul tehnic.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche