Acolo vor interacționa direct cu turiștii și, în spații special amenajate, vor confecționa manual podoabe sau obiecte necesare în gospodărie, recreând astfel atmosfera meșteșugărească din perioada medievală. Înscrierile pentru cursurile de meșteșugari au început deja la primăria Hunedoara. Romii interesați să devină după absolvire angajați ai Castelului își pot depune dosarele până în 20 noiembrie. Trebuie să aibă 8 clase absolvite și să fie apţi de muncă. Atât cursurile, cât și angajarea romilor, sunt parte a unui program de 1 milion de euro, finanțat din fonduri norvegiene.
„Dorim să școlarizăm 12 romi în meserii tradiționale, cum ar fi argintarul, căldărarul și lingurarul, aceste cursuri vor ține 5 luni, iar persoanele școlarizate vor beneficia de diplome recunoscute de ministerul muncii”, Corina Oprișiu, managerul public al Primăriei Hunedoara.
Romii au aflat de posibilitatea angajării chiar de la alți salariați ai Castelului. Aceștia au distribuit în oraș afișe cu date despre cursuri și despre dosarele de înscriere. Etnicii romi s-au arătat interesați de șansa de a primi o diplomă și de a deveni apoi angajați.
„Din punctul meu de vedere, îi benefică, pentru că, no, nu stai degeaba, deci faci, îți pui creierul acolo la contribuție”, spune un rom din Hunedoara.
„[Vă gândiți să vă înscrieți la cursurile astea?] Da, bineînțeles. [De ce?] Păi ne trebe bani, avem copii, avem familie..." spune un alt rom.
„Avem copii șase copii, din ce să trăim? Din alocațiile lor? Că social nu îmi aprobă. [Adică o să invețe și o meserie și pe urmă o să se angajeze?] Da, da”, mai adaugă un altul.
Cei 12 absolvenți ai cursurilor vor reînvia, La Casa Breslelor, meșteșugurile tradiționale din perioada anilor 1600-1800 din zona Hunedoarei. În atelierele de lucru vor fi recreate, cât mai apropiat de mediul real, spațiile în care meșteșugarii de odinioară își desfășurau activitatea.
„Asta se va realiza prin aplicarea pe pereți a unor imagini, scara 1 la 1, cu detalii din viața unei șatre. Vor fi amplasate niște standuri în care respectivii meșteșugari își vor desfășura activitățile specifice. Pe sezonul cald, vom încerca să amenajăm și în exterior standuri de lucru”, povestește Sorin Tincu, directorul Casei Breslelor.
Casa Breslelor va deveni funcțională începând din luna aprilie a anului viitor. Toate obiectele confecționate în ateliere de meșterii romi vor fi apoi scoase la vânzare pentru turiștii care vizitează castelul.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș