Acesta este robotul care stă în echilibru perfect pe două roţi. Poate căra, de la doze de suc sau sticle de apă și până la... borcane de zacuscă în cămin. Asta ne dezvăluie creatorul lui, Dragoş, un tânăr inginer din Braşov, aflat în primul an de master. A muncit 2 luni pentru construirea lui şi, la finalul facultăţii, i-a adus un 10 la licenţă.
„Practic, dacă ne înclinăm pe faţă robotul merge în faţă sau, dacă ne înclinăm pe spate robotul merge în spate sau pune frână. Dacă stăm în poziţie de drepţi robotul stă în echilibru. Şi aşa funcţionează şi robotul meu”, explică Dragoş Bratu.
Roboţelul i-a adus lui Dragoş şi un contract cu o companie IT din Braşov, după ce reprezentanţii acesteia l-au văzut la un alt concurs.
„Principiul este de segway. Este un gadget pe care se merge. În multe dintre ţările civilizate se foloseşte chiar şi de poliţie”, mai spune Dragoș.
Iar robotelul lui Dragoș s-a impus la proba „freestyle”. La Timişoara au venit și studenţi din Iaşi, Constanţa sau Craiova, ca să-și prezinte creațiile. Și asta pentru că RoboTec este o poartă de intrare în aria marilor companii din domeniu.
„La acest concurs, studenţii pot să le arate şi companiilor şi profesorilor şi mediului academic, pot să le arate cât de buni ingineri sunt ei în domeniul embeded”, a completat George Caţer, vicepreşedintele Ligii AC Timişoara.
În total, la ediția din acest an a RoboTec și-au prezentat creațiile 27 de echipe de tineri ingineri.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță