După mai bine de şase ore de stat într-o singură sală, dintre care patru de examen, cei care au susţinut examenul de rezidenţiat au ieşit epuizaţi. Mulţi dintre ei au fost mulţumiţi de ce au scris, unii au sesizat greşeli la grile, însă toţi aveau un singur gând comun – plecarea în străinătate: ”Jumătate au fost foarte, foarte uşoare şi evidente, iar jumătate au fost foarte grele”, - Cam la ce notă te aştepţi? ”Nu ştiu, peste 9,50 să fie”, - Unde vrei să mergi, în Timişoara, în ţară, în străinătate? ”Din păcate încă în România, dar după aia în străinătate”, ”Unele întrebări au fost puţin mai grele, dar nu foarte grele”, - Ce planuri ai? ”Nu ştiu încă exact, am o săptămână să mă gândesc”, ”Din programă cred că au fost, dar unele întrebări au fost un pic dubioase, dar vedem ce se va hotărî”, - Capcană? ”Nu ştiu dacă neapărat capcană, cât greşeli”, - Te-ai gândit şi la străinătate? ”M-am gândit la un moment dat, acum sunt în dubii, dar e o opţiune”.
Nu de aceeaşi părere sunt şi părinţii, bunicii sau rudele viitorilor medici. Aceştia încă mai speră că tinerii familiei îşi vor construi o carieră în medicină în ţara în care au şi absolvit: - Rămâne în ţară? ”Da...adică aşa spune acum, asta îşi doreşte”, - Dumneavoastră ce vă doriţi pentru ea? ”Ce îi este ei bine...îmi doresc să rămână aici”, ”Momentan da, până-şi termină rezidenţiatul, mă gândesc...pe urmă, o să vadă”, ”O să rămână, numai aşa dacă nu o să le meargă, numai aşa nu rămân, dar altfel, rămân...că nici pe-acolo nu-s câini cu colaci în coadă”.
Examenul de la Timişoara nu a fost lipsit de incidente, doi candidaţi nu s-au prezentat, iar o absolventă a fost copleşită de emoţii. ”Un singur mic incident am avut, o candidată care a leşinat la un moment dat. A încercat, dar până la urmă a renunţat. Conform regulii, în primele trei ore, cine iese, e considerat retras”, ne-a declarat Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al UMF „Victor-Babeş” Timişoara.
653 de absolvenţi au susţinut examenul de rezidenţiat la Timişoara. Ei vor fi repartizaţi peste o săptămână pe 391 de locuri, adică cu contracte încheiate pe o perioadă determinată şi doar pe 9 posturi, acolo unde viitorii rezidenţi vor avea un contract încheiat pe o perioadă nedeterminată.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche