Retrocedări şi vânzări ilegale, în Timişoara

Data publicării:
retrocedari ilegale 1

Peste 10.000 de clădiri din Timişoara au dispărut din patrimoniul statului după 1996. Inspectorii Corpului de control al primului ministru au ajuns că administraţia de atunci a încălcat legea cu bună ştiinţă. Mai exact, a vândut locuinţe fără să respecte normele de aplicare a Legii 112, care stipulează că numai acei chiriaşi care deţineau contracte de închiriere pe imobilele naţionalizate, înainte de 25 ianuarie 1996, au dreptul să le cumpere. De vânzări s-au ocupat Primăria, regia autonomă URBIS şi o societate comercială care activa în subordinea Consiliului Local.

Ca să fenteze legea, Primăria Timişaora a înfiinţat în 1996 Comisia locală pentru aplicarea Legii 112. Numai că aceasta nu a avut niciodată atribuţii şi nici un regulament de lucru. Mai mult, în 1 iulie 1998, comisia se întruneşte şi dă o notă care stipulează că „Întrucât există precedente se pot vinde către chiriaşi cu contracte de închiriere încheiate după data intrării în vigoare a legii (25.01.1996)”. Aşa că, mai multe imobile au ajuns în posesia unor persoane care nu fuseseră chiriaşi, deci nici nu aveau acest drept.

Nota a fost semnată de 12 persoane, printre care fostul primar al oraşului, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, şi fostul director al Administraţiei Domeniului Public, Liviu Barbu, dar şi mai mulţi funcţionari publici.

Sinteza Raportului Corpului de coontrol al primului ministru

„Decizia, luată de semnatarii notei, este vădit ilegală, întrucât contravine dispoziţiilor imperative ale art. 6 din Normele metodologice privind aplicarea legii 112. Semnatarii au acţionat cu cu intenţie în adoptarea acestei decizii”

Sursa: Sinteza Raportului Corpului de control al primului ministru

„Pe această stradă de exemplu, Primăria a vândut ilegal un apartament, de 94 de metri pătraţi, în 1997. Persoana care a obţinut locuinţa a devenit chiriaş la o lună după data intrării în vigoare a legii. Corpul de control al primului ministru a descoperit cel puţin 10 astfel de vânzări în frauda legii în Timişoara” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Alte 12 imobile au părăsit ilegal patrimoniul de stat în perioada 2007 – 2009. Mai exact, au fost vândute la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă şi fără licitaţie, aşa cum prevede Legea administraţiei publice. De exemplu, o casă de 123 de metri pătraţi a fost vândută direct cu 270.000 de euro. Şase luni mai târziu, aceeaşi casă a fost revândută de noul proprietar, cu 495.000 euro.

„Întrebaţi-i pe cei de la ADP, ei ţineau aceste comisii, ei ţineau secretariatul, eu nu mai ştiu. Din 98 mpă întrebaţi, în 18 ani de atunci, nu mai ştiu. Oricum propunerile, dacă s-au făcut, s-au făcut de ei. Şi mă gândesc că erau şi validate juridic, că Tărciatu era jurist. Eu atât vă pot spune pe moment, nu ştiu să vă spun mai mult”, a declarat Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timişoarei.

Directorul din acea vreme al Direcţiei de Patrimoniu, precum şi cel al Administraţiei Domeniului Public nu au putut fi contactaţi până la această oră. Timişorenii care locuiesc în zone unde s-au retrocedat sau vândut case din fondul de stat sunt tranşanţi în această privinţă.

„Foarte murdar şi cei care au fost la conducere trebuei strânşi cu uşa tare. Să li se confişte averea pentru câte case au dat”.

„S-au vândut aşa aiurea. Şi nu s-au vândut acum că s-au vândut de mult”.

„Mafia din oraş. De fapt, mafia din primărie, nu din oraş. Mafia cu romii, cu astea, toată lumea ştie”.

Nici actuala administraţie din Timişoara, instalată în 2012, nu scapă de acuzaţii. Inspectorii corpului de control spun că lipseşte un inventar al proprietăţilor, iar comisia care validează retrocedările nu are nici acum regulament aprobat.

„N.am ştizut că nu are regulament pentru că ea nu a funcţionat. Am cerut să nu se vândă locuinţe de Primărie. Inventarul nu e nici la ora actuală complet. A fost un dezastru”, a spus și Nicolae Robu, actualul primar al Timișoarei.

Raportul Corpului de control al prim-ministrului a ajuns la DNA. Documentul prevede că au fost pierdute 10.325 de unităţi locative din fondul de stat, dar datele nu sunt complete în lipsa evidenţelor Primăriei Timişoara.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri