Angelina Buza este doar unul dintre agricultorii care a ales să îşi vândă marfa în hypermarket. E primul an în care colaborează cu un astfel de magazin, iar preţurile sunt negociate cu câteva zile înainte de a fi culeasă recolta: "În primul rând, nu mai mergem în piață, nu ne lovim de cei care ne oferă foarte puțin pe marfă ca să câștige ei mai mult decat noi, piața merge din ce în ce mai greu, avem timp să ne facem treaba acasă, mergem, ducem marfa, e totul în regulă".
Alături de ea, alţi 810 agricultori au devenit parteneri ai hypermarketurilor. E al treilea an în care producătorii primesc o importanţă mai mare decât importatorii, iar rezultatele se văd în vânzări. Legumele și fructele românești reprezintă 30% din vânzările zilnice ale hypermarketurilor.
"De trei ani de când am promovat producătorii locali, am reușit să avem în permanență produsele lor în magazinele noastre. De cele mai multe ori, când clientul trebuie să aleagă între un produs autohton și unul de import, va alege produsul autohton", precizează, pentru Digi24 Timișoara, Stelian Stana, director de hypermarket.
Ce fructe și legume se cultivă? "Numai românești. De ce? Pentru că sunt ale noastre, avem pământ mai bun, avem semințe bune, timpul este foarte bun, clima, pentru roșii, ardei...", ”Nu sunt mai urâte, sunt mai bune la gust. Produsele românești sunt mult mai bune. probabil din cauza asta oamenii le preferă”, ”Contează gustul și să nu fie stricate. Nu contează dacă e mica sau mare”.
Şi chiar dacă interesul e atât de mare, mulţi producători nu ştiu să negocieze cu lanţurile de magazine. Ca atare, o parte din recolte ajunge tot la intermediarii din pieţe, la preţuri de nimic.
Ionică Prohab, şef serviciu la Direcția Agricolă Timiş, susține: ”Nu pot să oblig un producător de legume să se asocieze, să intre într-o cooperativă, în ceva, fără acceptul lui”.
Potrivit estimărilor specialiştilor în agricultură, doar 3% din producţia de legume şi fructe din judeţul Timiş ajunge în supermarketuri şi hypermarketuri.
reporter: Gerhald Ernst/ Doru Iacob
operator: George Ştefăniţă
redactor: Călin Țenche