Proprietarii a peste 75 de clădiri-monument istoric în care funcţionează şcoli, grădiniţe, biserici sau spitale au fost notificaţi de către administraţia locală că vor fi aspru pedepsiţi dacă nu îngrijesc imobilele. Vestea că se împart somaţii a mobilizat şi persoanele fizice care locuiesc în clădiri de patrimoniu: ”Deci toate formalităţile care trebuiau depuse, le-am depus, am primit deja astăzi autorizaţia de construcţie, de reparaţii, mai bine zis, şi sperăm că săptămâna viitoare să ne decidem, să începem lucrările, pentru că nu-i normal să cadă la oameni în cap”
Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei, susține: ”Au început să ceară autorizații de construire, în regim de urgență, atât asociaţiile de locatari, cât și proprietarii particulari, cât și anumite institutii”.
Şi totul după ce reprezentanţii Primăriei Timişoara au adus în discuţie faptul că se poate face închisoare dacă imobilele istorice sunt lăsate în paragină. ”În condiţiile în care, datorită relei voinţe, sau datorită unei proaste îngrijiri, se deteriorează fondul acesta de spaţii istorice, se poate ajunge cu pedepse cu inchisoarea de la unu la zece ani, în funcţie de gravitatea a ceea ce s-a întâmplat”, ne-a informat Traian Stoia.
Cea mai mare problema rămâne, în continuare, lipsa banilor. Şi în cazul instituţilor publice, şi în cazul imobilelor aflate în administrarea unei asociaţii de locatari. Există, însă, şi exemple pozitive, de persoane care s-au mobilizat, fără să beneficieze de bani din bugetul local sau să primească somaţii.
”Noi am început de un an și jumătate să strângem bani, pentru că e vorba de sume foarte mari, ceea ce noi facem este să renovăm întreaga clădire, și am început cu acoperișul. În acest an, jumătate din acoperiș este schimbat, urmează acum partea aceasta dinspre Piața Operei”, spune Laila Onu, preşedintele unei asociaţii de locatari.
Pe lângă imaginea dezolantă pe care o creează clădirile istorice în paragină, de multe ori acestea pot reprezenta şi un pericol public: ”Sunt o grămadă de clădiri foarte frumoase, care le plângi de milă, pentru că vezi ca mai cade câte o cărămidă”,
”Arată urât, foarte urât. Chiar mergeam într-o zi pe linia tramvaiului 6 și am rămas dezolat, cât de urât arătau clădirile pe strada aceea”.
În Timişoara sunt aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Peste 600 dintre acestea sunt într-o avansată stare de degradare, iar mai bine de 10.000 au nevoie de intervenții la fațade și acoperisuri.
Viceprimarul Timișoarei Traian Stoia a avut o intervenție telefonică, pe această temă, în jurnalul Digi24 Timișoara
reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: CĂlin Țenche