Sute de oameni s-au strâns duminică seara pe platoul din fața Bastionului Theresia din Timișoara, pentru a participa la proiectul cultural MINT. Imaginile 2D și 3D au fost proiectate timp de două ore pe o suprafață de aproximativ 1.500 de metri pătrați. Noul tip de artă vizuală a fost adus la Timișoara de Iulian Petruț, un artist din București.
”Este o artă nouă, este o artă care se bazează pe puterea calculatoarelor ca să zic așa, pe procesare video”, spune el.
Proiecțiile au fost îmbinate cu muzică experimentală mixată de artistul francez Valentin Stip. Flori „crescute" pe clădire, personaje, buline și texturi multicolore oferite pe un fundal muzical - așa a arătat produsul final care i-a încântat pe oameni:
”Mi se pare foarte frumos și într-adevăr, nu am mai fost la astfel de evenimente și cred că, într-adevăr, este o artă modernă”,
- Cum ți se par imaginile? Te-au cucerit? ”Ăăăă... Sunt okay deocamdată. Așteptă să văd ce se poate. Poate ceva mai interesant o să fie”, ”Mega tare. Foarte tare”, - Ai mai fost la astfel de evenimente? ”Nu”.
Organizatorii au vrut să scoată în evidență încărcătura istorică a construcției. Bastionul Theresia a fost construit in 1734, iar denumirea i-a fost dată in cinstea Mariei Theresia, regină a Ungariei si Boemiei.
- De ce ați ales clădirea Bastionului? ”Pentru că e o clădire cu însemnătate pentru Timișoara, pentru că nu se întâmplă destule lucruri de genul acesta și pentru că Unirii (n.r. - Piața Unirii) nu trebuie să fie singurul centru cultural în Timișoara”, precizează Dorin Cartarescu, organizator.
Bastionul Theresia a câștigat în anul 2012 premiul "Arhitectura Spaţiului Public", în cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură. Proiectul realizat aici a fost unul pilot, iar toate cheltuielile au fost suportate de organizatori.
Pictură 3D în centrul Timișoarei
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche