Cel mai important proiect vizează amfiteatrul antic. Specialiștii lucrează încă din anul 2014 la redactarea documentației. Au fost obținute până acum toate avizele de la Ministerul Culturii, iar consiliul județean este instituția care va depune proiectul spre finanțare. Cele 5 milioane de euro vor fi folosite pentru readucerea amfiteatrului la forma și dimensiunile originale, dar și pentru refuncționalizarea acestuia, astfel încât să poată găzdui 5000 de spectatori.
„Este un proiect care se afă pe masa consiliului județean Huendoara pentru a depune cererea de finanțare în cadrul programului regional operațional”, spune Liliana Țolaș, directorul Muzeului Deva.
„În proiect ce se încadrează în axa programelor operaționale regionale. Acum suntem gata, pot să spun, așteptăm deschiderea axei de finanțare și ultimele reglaje fine ale proiecutlui înaintea dpunerii lui spre finanțare”, susține și Adrian David, președintele CJ Hunedoara.
Și accesul turiștilor în situl arheologic va fi modificat. Cu 2,5 milioane de lei de la bugetul județului vor fi construite o clădire, cu spații de conferințe și expoziții, dar și o curte interioară unde vor fi vândute biletele.
„Este o construcție care fi în proporție de 80% la nivel subteran, o construcție care nu ia din imaginea sitului, ci dimpotrivă, vine să primească într-un mod elegant, de bun simț, european pe toti cei care doresc să viziteze acest sit”, completează Țolalș.
Anul trecut, capitala statului dac, cucerită de romanii conduși de Traian a fost vizitată de 130 de mii de turiști. Administratorii sitului speră ca anul acesta numărul vizitatorilor să depășească 250 de mii. Sarmizegetusa Ulpia Traiana este singurul monument istoric din județ care face parte dintr-o rută culturală europeană, Ruta Împăraților Romani.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș