„Vine factura frumos, pe scară, și în funcție de... o luăm pe rând. Într-o lună plătește apartamentul unu, următoarea doi, trei și tot așa”, povestește Valentin Nadolescu, unul dintre locatarii unui bloc din Oravița.
Valentin Nadolescu plătește curentul de pe scară când îi vine rândul, adică o dată pe an, mătură pe scara blocului în zilele se sâmbătă și plătește apa și gunoiul separat. Bărbatul nu este de acord cu înființarea unei asociații pentru că nu îi înțelege rostul.
„Ce avantaje avem noi. Nu mai are lumea încredere, domnule. [Deci nu aveți încredere într-o asociație]. Nu, nu, nu. Se iau banii și se fură, se duc”, continuă Nadolescu.
Iar Valentin Nadolescu nu este singurul locatar sceptic în ceea ce priveşte constituirea în asociaţii.
„Nu știu dacă merge în orașul ăsta. [Dar probleme sunt?] Probleme sunt ca oriunde”, spune un alt locatar.
„Trăim mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. Nu e o asociație ca în orașele mai mari. Este un locatar care se ocupă cu citirea contoarelor”, continuă un vecin.
„Pe lângă mizerie, pereți scorojiți și uși defecte, în unele scări de bloc nu există nici măcar curent electric” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.
„[De cât timp nu mai este curent?] Nu știu. Când m-am mutat eu aici nu era. De șapte ani deja”, explică un locatar.
De cealalta parte, proprietarii a două blocuri au înființat o primă asociație în 2010 și au renovat imobilele cu bani de la Guvern.
„Sunt 40 de apartamente, toate au fost reabilitate termic și se cunoaște. A fost prima asociație făcută în Oravița. Nu a mai fost alta și s-au văzut beneficiile. Înainte erau restanțieri la apă, restanțieri la gunoi”, precizează Doina Bogdan, administrator.
Potrivit legii, este obligatorie existența unei asociații de proprietari, dar lipsa ei nu poate fi sancționată pentru că ar încălca prevederile Constituției.
„În proprietare comună cu părți comune au obligația să se organizeze ca și asociație și să primească calitatea de persoană juridică. Ei nu pot fi obligați. Dreptul constituțional al românului este de a alege, de a fi ales, de a te asocia. Legea nu te poate obliga să te asociezi... eu cu dumneavoastră dacă nu doresc”, explică Teofil Drugărin, avocat.
Lipsa asociațiilor de proprietari îi blochează și pe reprezentantii primăriei să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea imobilelor.
„Situația asociațiior de proprietari din oraș este una foarte sensibilă care ne pune de multe ori în dificultate atât din punct de vedere al reglementărilor de urbanism, dar mai ales atunci când ne dorim să accesăm fonduri europene”, spune Lorena Ion, viceprimarul orașului Oravița.
În cele peste 100 de blocuri există doar 15 asociații de proprietari, iar ultimele 13 au fost înființate abia anul trecut.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop