Asiguraţii vin rând pe rând la medicii de familie din Timiş, fie pentru a-şi activa cardul, fie pentru a-şi spune nemulţumirile. Aceştia reclamă tot mai multe nereguli. ”Greşeli care au apărut pe imprimarea cardului de sănătate, privind numele sau adresa pacientului, şi ceea ce ne-a contrariat este că au primit card de sănătate pacienţi neasiguraţi, şi nu au primit în aceeaşi familie pacienţi care sunt asiguraţi”, afirmă Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Mai mult, cei care au primit deja cardurile nu au văzut picior de poştaş. Cardurile le-au fost lăsate în cutia poştală, deşi acest lucru este ilegal. În cazul în care poștașul nu găsea posesorul acasă, după două prezentări la domiciliu, cardul trebuia returnat Casei Judeţene de Asigurări.
”Nu ştiu, aşa a fost trimis prin poştă, aşa l-am primit în cutie, asta e...”, ”E bine că l-a dat şi prin poştă...”, ”Nu e prima oară, nu e singurul domeniu în care nu se respectă legea”, spun asigurații.
O altă problemă o reprezintă cititoarele de carduri. Cei mai mulţi dintre medicii de familie din Timiş nu şi-au achiziţionat aceste aparate, deoarece firmele care le comercializează încă testează funcţionalitatea acestora. Iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.
”Nu toate aceste cititoare sunt compatibile şi funţionale sau fiabile. Unele se deteriorează într-un timp destul de scurt, altele ajung să distrugă cardul de sănătate, ceea ce ar pune pacientul pe drumuri”, ne-a declarat Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Cardurile vor fi testate oficial începând de marţi, însă doar de către medici de familie care şi-au achiziţionat cititoarele. Ceilalţi vor trebui să se conformeze în cel mai scurt timp, după cum au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche