Satul Covaci, judetul Timiș. De 20 de ani, domnul Ion Ţepelea cultivă orz, orzoaică, floarea soarelui şi grâu. Anul acesta, însă, se confruntă cu una dintre cele mai grave probleme din ultimii ani. Are o recoltă de 2000 de tone de grâu şi aproximativ 9000 de lei investite. Dacă trage linie, la sfârşitul sezonului, agricultorul spune că iese pe minus. Și asta pentru că preţul unui kilogram de grâu a scăzut până la 50 de bani, jumătate din valoarea anului trecut. Singura soluţie pentru a depăşi criza ar fi amânarea plăţilor către furnizori sau accesarea unor credite bancare.
"Profit, sigur nu. E vorba de supravieţuire, pentru că avem credite la bancă, la utilaje. Avem credite pentru diferite input-uri şi e doar supravieţuire la limita subzistenţei", ne mărturisește Ion Ţepelea.
Samson Popescu, agricultor din Timiș, ne spune: "Toți avem şi credite la bănci, s-au facut investiții şi trebuie acoperite dobânzi. Probabil vom solicita o amânare sau vom aştepta până vindem ca să acoperim cheltuielile. La ora actuală e trist, pentru că nu putem relua ciclul de producţie".
În aceeaşi situaţie sunt cei mai mulţi dintre agricultorii din Timiş, iar o parte dintre ei preferă să ţină cultura în hambare, decât să o vândă la un preţ de nimic.
Autorităţile recunosc că, dacă preţul grâului nu va creşte, există riscul să se creeze un blocaj în rândul agricultorilor.
Ionică Prohab, şeful Direcţiei Agricole Timiş, avertizează: "Dacă ne uităm pe un deviz tehnologic, vedem că câştigul e undeva puţin peste linia de plutire, deşi producţia a fost bună, mare. Sunt societăţi care s-au închis cu peste 5000 de kg la hectar".
Campania de toamnă va fi îngreunată, spun fermierii, dacă nu vor reuşi să vândă măcar o parte din producţie.
reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu