Construit pe o suprafață de 23 de hectare, deponeul de la Bârcea Mare va aduna în stația de sortare toate deșeurile din județ. Resturile ce nu vor putea fi compactate vor ajunge la fabricile de ciment, care le vor folosi ca și combustibil alternativ.
„Echipamentele, utilitățile și accesoriile pe care le avem noi în acest proiect sunt următoarele: stația de colectare, gunoiul fiind descărcat pe o platformă destul de largă la intrare. După banda de sortare , în cabina de sortare, unde deșeurile vor fi sortate manual”, explică unul din executanții proiectului.
„Un operator scoate peturile transparente, altul peturile maro, peturile verzi, următorul scoate folia colorată, următorul scoate folia transparentă, hârtie, carton, ambalaje de parfumerie și detergenți”, spune Ion Daraban, reprezentat firmă construcții.
Aproximativ 6 luni au durat lucrările la deponeul de la Bârcea Mare. În afara faptului că va fi accesibila tuturor celor 69 de localități din Hunedoara, investiția este ecologică și conformă normelor Uniunii Europene
„Deci în 7 luni iată că am reușit să finalizăm o lucrare extrem de anevoioasă din punct de vedere tehnic. Județul Hunedoara este singurul județ care nu își prelungește lucrările, nu se bazează pe anul 2016 și anul 2017", a precizat Adrian David, președintele CJ Hunedoara.
Valoarea inițială a contractului a fost de 70 de milioane de euro, însă în urma licitațiilor, lucrarea a fost realizată cu doar 50 de milioane, din care 80% fonduri europene. Primarii din județ sunt mulțumiți de investiția de la Bârcea. Recunosc însă că adevărata provocare va fi să îi detemine pe oameni să arunce gunoaiele selectiv.
„Eu chiar mă gândeam să apară și niște elemente de stimulare a cetățeanului, privind această colectare selectivă, în sensul de a valorifica fiecare deșeu, în genul sticlelor, borcanelor, contracost, la diferite unități comerciale", spune Nicolae Panța, primar Băcia (comuna pe raza căreia se află deponeul).
„Suntem în analiză la modul stabilirii caietelor de sarcini pentru operatorii de colectare, în așa fel încât să stabilim o modalitate cât mai eficientă și cât mai ușor accesibilă populației de colectare selectivă”, Emil Rîșteiu, primar Simeria.
Odată cu punerea in funcțiune a noului deponeu, cele 9 vechi gropi de gunoi din diferite orașe ale județului Hunedoara au fost închise, iar zonele respective urmează să fie ecologizate.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș