Oricine poate participa la proiectul inițiat de municipalitate, de la artişti consacraţi la elevi de liceu. Pot fi ritmuri de baladă sau hip-hop, important este că viitorul imn să reprezinte oraşul la evenimentele desfășurate în țară sau în străinătate.
„Este o uzanță în multe orașe să existe câte un imn care să intre la sufletele oamenilor și care să fie intonat în diverse circumstanțe“, anunță Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Sociologii sunt de părere că un imn va oferi oraşului identitate, personalitate și că ar fi un plus pentru oraș. „Dacă se păstrează acest imn într-o zonă de cultură înaltă și inclusiv din puncte de vedere al creației va fi ofertat profesioniștilor, sunt șanse mari ca întreg acest concept să fie doar conotabil pozitiv“, afirmă Bogdan Nadolu, sociolog.
Timișorenii cred că istoria orașului, atât cea recentă, cât și alte evenimente din trecut, ar trebui să fie cuprinse în acest imn, dar să nu fie pomeniți controversații palmieri care au făcut capitala Banatului cunoscută în întreaga țară: „Numai să nu fie în genul Palmișoara. Să fie ceva ingenios, să fie frumos, să placă“, „Nu mi-ar plăcea să fie despre palmieri. Despre Revoluție, da, ar fi frumos“, „Istoria ar fi în primul rând”, – Istoria orașului? ”Da, da, asta cred că ar da cel mai bine“.
Persoana care va crea imnul orașului va trebui să cedeze drepturile de autor primăriei și Consiliului Local. Juriul, care va alege cântecul, este format din cinci persoane, iar președinte a fost desemnat directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche