Problema este că Primăria Dudeştii Vechi nu a încasat această taxă timp de trei ani şi a achitat direct din bugetul local costul serviciului. Ilegal, susţine Curtea de Conturi care a descoperit neregula şi i-a impus edilului şef să recupereze prejudiciul. Acesta a recurs la popriri, iar două familii nu s-au lăsat şi au dat instituţia în judecată, şi, au avut câştig de cauză.
Toamna trecută Ioan Ciocani s-a trezit că din salariu i s-au retras 1.200 de lei. Când s-a interesat ce s-a întâmplat a aflat că banii reprezintă taxa pe gunoi pe 3 ani şi impozitul auto. Instanţa a decis că 720, cât e taxa pe gunoi, să îi fie restituită.
„M-am trezit pe fluturaş cu poprire de 1.201 lei şi m-am dus la primar să îl întreb pentru ce mi-o oprit gunoi că eu nu stau de 10 ani aici. A zis că se rezolvă. Am fost odată, de două, de trei ori. Din septembrie până în martie, când mi-o venit restituirea de la gunoi”, povestește Ioan Ciocani.
În aceeaşi situaţie sunt şi alţi locuitori din comună. O altă persoană, care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a pierdut 1.100 de lei. Şi ea a vut câştig de cauză în faţa magistraţilor.
„Anulează în parte formele de executare silită începute împotriva reclamanţilor C.A.D. şi C.M., doar în ceea ce priveşte suma de 1080 lei, reţinută cu titlul de taxă gunoi menajer restant şi taxă gunoi menajer”, se arată pe just.ro.
Totul pentru că Primăria încearcă să recupereze taxa de gunoi pe perioada 2011 – 2014, în valoare de 900.000 de lei, taxă pe care nu a cerut-o niciodată oamenilor. Ilegal, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, care i-a impus edilului şef să recupereze banii. Acesta a recurs la popriri, dovedite, însă, abuzive.
„Problema este modul în care se înfiinţează aceste popriri şi se iau banii de la oameni. În mod normal, primăria nu poate să includă în adresele de înfiinţare a popririi şi în nota de plată alte taxe decât cele înscrise în titlul executoriu. Ori în titlurile executorii pe care ei le-au emis nu au inclus şi această taxă de gunoi menajer”, explică Roxana Meszaros, avocatul uneia din familii.
Urmează ca Primăria Dudeştii Vechi să restitue banii oamenilor sau să recurgă la calea apelului şi să prelungească procesul.
„Am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii Primăriei Dudeştii Vechi pentru a ne oferi un punct de vedere însă nici primarul şi nici viceprimarul nu se află astăzi în instituţie şi nu au putut fi contactaţi nici la telefon” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Problema este că neregulile continuă. Nici acum localnicii nu au contracte pentru ridicarea gunoiului.
„Nu ai tomberon, nu să plăteşti? [Contracte există?] Păi de unde dacă nu am semnat, n-am primit nimic”, spune un localnic.
„Niciun semnat, numai dă-mi banii. Banii nu-i dăm la cineva care se ocupă efectiv cu treaba asta, îi dăm la Primărie că aşa e modelul”, adaugă un alt locuitor din Dudeștii Vechi.
„Din momentul în care a semnat înseamnă că acceptă gunoiul şi nu e nicio problemă. [Cât timp nu aţi plătit?] Eu n-am plătit deloc până acum”, admite un alt locuitor al comunei.
Aproximativ 50 de localnici s-au trezit cu popriri pe salarii. Însă, numai două au acţionat, până acum, în instanţă autorităţile din Dudeştii Vechi.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Șoșdean