Zeci de oameni s-au înghesuit astăzi pe malurile Begăi la Timișoara doar doar vor prinde un loc în vaporașul care a fost testat. Odată ajunși la bord, cei mai în vârstă și-au amintit de călătoriile pe Bega de odinioară.
„Deocamdată vedeți ce înghesuială să ajugem aici, eu de mult nu am mai avut, eu am mai apucat și când mergea vaporul și până la Otelec”, spune un timișorean.
„E o senzație unică, mi-e rău de apă, dar e bine acum chiar e bine”, adaugă un alt timișorean.
„Pot deveni, după cum am înțeles, un mijloc de transport zilnic din partea de la Uzinele de Apă spre Iosefin”, adaguă un alt timișorean prezent la prima plimbare cu vaporetto.
Astfel drumul spre serviciu va fi mai scurt, iar oamenii vor putea evita traficul sau aglomerația din tramvaie sau autobuze.
„[Cam ce viteză prind?] Până în 20 la oră, 20 la oră merge și cu 20 la oră acum să avem 12, 14, în funcție de canal, funcție de zona navigabilă”, explică Lucian Manea, căpitan fluvial.
Fiecare vaporaș are 50 de locuri și conexiune WI-FI.
„Sunt șapte ambarcațiuni comandate, în momentul de față la Timișoara au sosit patru și urmează să sosească și celelalte trei. În primul rând, suntem în probe în momentul de față”, a precizat Cosmin Bradu, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Transport Timișoara.
„Potrivit reprezentanților Primăriei celelalte vaporașe vor începe să circule cel mai probabil în luna iunie, autoritățile nu au stabilit însă care va fi prețul unui bilet” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Cele șapte vaporașe au fost cumpărate cu bani din bugetul local și au costat 7 milioane de lei. Anul trecut Timișoara a devenit primul oraș din România în care mersul pe bicicletă a devenit mijloc de transport în comun.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean