Reprezentanţii spitalelor luptă să le pună la dispoziție aparatură din ce în ce mai performantă, dar asta nu îi ţine în loc. 90% din cei care pleacă se întorc în România doar pentru a participa la congrese medicale.
Un salariu de medic rezident nu depășește 1.500 de lei, bani cu care studenții veniți în centrele universitare din țară abia reușeșc să își asigure un trai decent.
„La radiologie întotdeauna sunt foarte scumpe cărțile. Fără 15 milioane nu cred că s-ar descurca să trăiască... și asta nu cred că ar include cărți”, povestește Cristina Voicu, medic rezident la radiologie.
Majoritatea burselor acordate peste hotare înclud cazare și mâncare. Motive suficiente ca unii dintre studenţi să nu aştepte examenul de rezidentiat și să plece în Occident.
”Majoritatea pleacă în Franța, în Germania, dar și în Anglia, chiar și în Statele Unite. Mai mult de jumătate din cei pe care îi formăm noi aleg să plece. Mare parte din ei nu se mai întorc din păcate”, a explicat Florin Bîrsășteanu, președintele Societății de Radiologie și Imagistică din România.
„Nici măcar aparatura medicală performantă cu care sunt dotate spitalele nu îi ține pe studenți la noi în țară. De cele mai multe ori ei pleacă pentru că salariile sunt prea mici”.
Singurele care îi țin pe medici în România sunt spitalele private, care asigură condiții de muncă asemănătoare cu cele din străinătate. După un stagiu făcut în Marea Britanie, Dan s-a întors în țară pentru că a găsit un post la un cabinet privat.
„Ca și pregătire nu pot să spun că rezidenții de acolo erau mai bine pregătiți decât noi, rezidenții din România. Din fericire am oportunitatea să lucrez într-un cabinet privat, iar condițiile pe care le am aici nu sunt cu nimic inferioare față de cele pe care le-aș avea și acolo”, completează Dan Costăchescu, medic rezident radiologie.
„Categoric este o soluție deoarece mediul privat oferă aparatură de ultimă generație., net superioară aparaturii de la stat. Aparatură medicală care nu este cu nimic mai prejos decât în alte țări. Este o diferență de plată. E o diferență între privat și stat”, spune și Denisa Tișa, medic primar radiologist.
Anual, în Timișoara sunt pregătiți la rezidențiat peste 20 de radiologi. Sunt, însă, generații din răndurile cărora pleacă în străinătate și 80% din studenți.