Numai un sfert dintre elevii din Timiş care au venit să îşi verifice cunoştinţele la simularea examenului de maturitate au reuşit să obţină note de trecere. Cei mai mulţi recunosc, relaxaţi, că nu au învăţat mai nimic.
”Eu recunosc că nu am învăţat nimic. A fost destul de uşor, dar eu recunosc că nu am învăţat nimic. Am luat note destul de bune. La Matematică însă nu am luat, am luat numai 4,90, dar mai am timp să învăţ”, susține Laura Rohozneanu, elevă.
”La Matematică a fost puţin cam prost, am luat 4,60. M-a dezamăgit, dar sper să fie mai bine. Se fac meditaţii în afara orelor de curs şi o să învăţ mai mult acasă. Sper să fie bine”, spune altă elevă, Mădălina Cândei.
”Vreau să mă pregătesc, să iau note mai mari pentru că mi s-a părut destul de uşor”, afirmă eleva Roxana Savo.
Pentru notele slabe ale învăţăceilor răspund acum... directorii şcolilor. Cu toţii au fost convocaţi de inspectorii şcolari şi obligaţi să ia măsuri.
”Noi continuăm un plan început deja la începutul anului. Facem consultaţii împreună cu elevii. Săptămâna viitoare ne întâlnim cu părinţii cărora le vom prezenta noi rezultatele, urmează şi o perioadă de adaptare a materiei la recapitularea pentru examenul naţional”, ne-a declarat Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănăţean Timişoara.
”S-au purtat discuţii la nivelul fiecărei clase şi catedre şi am făcut un plan de acţiune pentru viitor, însemnând intensificarea orelor de consultaţii gratuite pentru copii, astfel încăt să acoperim fiecare disciplină. Sperăm ca, până la bac, să mărim foarte mult procentul de promovabilitate”, este de părere Ionel Dima, directorul Colegiului Tehnic ”Ion Mincu” Timişoara.
În multe şcoli, consultaţiile gratuite pentru elevi au început deja, însă numărul celor interesaţi a fost mic. Elevii au ştiut că notele de la simulare nu vor fi trecute în catalog, aşa că nu le-a păsat dacă promovează sau nu testarea dinaintea examenului real.
”Nu se prea văd rezultatele, deci mai au mult de recuperat din materia pe care au învăţat-o. La Română, 44% au trecut de la noi, la Matematică 26% şi mai slab au avut rezultate la ultima materie la alegere. A prins foarte bine că cei care au participat la noi la şcoală la meditaţii au reuşit să obţină note peste 5”, afirmă Liviu Groapă, directorul Colegiului Tehnic ”I.C. Brătianu”.
În cele trei luni rămase până la Bacalaureat, în toate şcolile, elevii vor fi monitorizaţi atât în ceea ce priveşte numărul de absenţe, cât şi parcursul recapitulării materiei.
”Rog directorii să se ocupe mai mult de activitatea şi disciplina elevilor: prezenţa la ore. Ei vor face asistenţă la lecţii, la activităţile de pregătire suplimentară. Ei trebuie să participe neaparat la aceste activităţi”, transmite Cornel Petroman, inspector şcolar general la ISJ Timiş.
Procentul celor care au luat note de trecere la simularea de anul acesta este mai mic cu 35% faţă de anul trecut.
reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche