Castelul Huniade, Piaţa Sfântul Gheorghe, Bastionul Theresia. Sunt doar câteva dintre locurile-simbol din centrul Timişoarei care s-au regăsit, în weekend, pe itinerariul turiştilor, dar şi locuitorilor urbei, care au vrut să le afle povestea cu adevărat. La pas, cu ocazia unuia dintre nenumăratele tururi ghidate ce au loc în capitala Banatului, la finele fiecărei săptămâni.
Turul a avut ca punct de plecare Castelul Huniade, din centrul urbei. Construit, inițial, de meșteri italieni, în secolul al XIV-lea, la comanda regelui Carol Robert de Anjou, a servit drept reședință regală timp de aproape 10 ani. Un cutremur puternic a deteriorat însă clădirea, astfel că în 1443, Ioan de Hunedoara l-a refăcut şi folosit ca reședință fortificată. Mai departe, curioşii au aflat şi povestea Cetăţii Timişorene, după un scurt popas în Piaţa Libertăţii.
„Imaginați-vă un donjon, un turn și ceva fortificație prin jur și cetatea asta, care era cumva ca un sat mai mare"
„Vedeți marcat pe pavaj zidul care desparte cele 2 încăperi. La un metru sub se află zidul original,
Participanţii la turul ghidat s-au oprit şi în Piaţa Sfântul Gheorghe, una dintre cele mai vechi din urbe.
„Vedeți, musulmanii erau obișnuiți să își facă cimitirul fix lângă zidurile moscheei, precum creștinii."
Turul s-a bucurat de succes şi printre locuitorii oraşului, dar mai ales pentru cei care au venit să descopere, în premieră, capitala Banatului.
„Sunt din Timișoara mi se pare foarte interesant turul. Chiar fiind din Timișoara, nu știu foarte multe lucruri, n-am avut ocazia să iau la cercetat toate zonele."
"Foarte fain, am venit pentru patru zile în Timișoara și ne bucurăm că am prins evenimentul acesta."
"O inițiativă foarte bună și lăudabilă. Ar trebui să fie în mai multe orașe."
"Un tur pentru timișoreni, timișoreni foarte interesați de istoria orașului și ce s-a întâmplat aici acum sute de ani", explică Ludovic Satmari - ghid de turism.
Cei care vor să participe la tur sunt nevoiți să se înscrie pe o listă. Turul Timișoarei este organizat, în funcție de numărul doritorilor, la fiecare sfârșit de săptămână.