Animalele sunt hrănite cu produse ecologice obținute din culturile îngrijite tot de elevi, după care sunt vândute la târguri. Banii astfel obținuți sunt folosiți apoi tot pentru cursurile practice ale școlarilor. Dacă de paști sunt vânduți mieii crescuți de elevii Colegiului Agricol, în decembrie vine rândul porcilor. Singura problemă în această iarnă a fost însă prețul mai mic față de anul trecut. Porcii au fost vânduți în târg cu 5 sau 6 lei kilogramul, în funcție de greutatea fiecărui animal. Chiar dacă nu foarte mulți, banii obținuți sunt folositori.
„Prin banii pe care îi luăm de pe aceste animale putem să ne achităm și noi o serie de datorii pe care le avem sau să și achiziționăm furaje”, spune Marius Șiler, directorul Colegiului Agricol Geoagiu.
Pentru viitorii tehnicieni veterinari, vinderea animalelor este o mândrie, pentru că ei știu că porcii sunt sănătoși și hrăniți doar cu produse naturale.
Produse de la noi, de aici din cultură provenite, nu din alte locuri, sunt produse naturale, ecologice. [Ești mândru atunci când porcii pe care tu îi crești sunt cumpărați de Crăciun?] Da, deoarece populația poate să mănânce o carne proaspătă, naturală”, povestește Nicolae Iovan, elev.
„Noi mergem și la cules, și la semănat, no, le măcinăm aici, avem moară. Îi vindem, cu banii luați pe ei se cumpără utilaje, tratamente la porci, la vaci, la oi”, adaugă Darius Șandru, un alt elev.
Elevii din ultimul an de liceu își petrec cele mai multe ore din zi nu în sala de clasă, ci afară, la ferma liceului. Trebuie să învețe practic cum se cresc animalele și cum se obține pentru ele hrana cea mai sănătoasă.
„Aici înveți multe, multe etape, și cum să faci curat. Facem baloți, totul este făcut de noi, mecanic și cu elevii”, completează Dorin Ghindeanu, un alt elev.
„Este foarte important, pentru că ei, ca viitori tehnicieni, trebuie să se descurce foarte bine în producție. Ați văzut aici că se descurcă destul de bine și eu sunt mândră de ei”, spune Olimpia Marta, medic veterinar.
La ferma colegiului, elevii cresc acum peste 20 de porci, 20 de vaci și aproape 40 de oi. Munca lor este lăudată și de localnicii din Geaogiu.
„Îi foarte bine, că mai fac așa venituri la buget, și animalele lor sunt sănătoase, le vând acum de Crăciun, le vând, da, sigur, și lumea îi mulțumită”, povestește un localnic.
„Au mai vândut și la târguri, au mai dat, și țin la ele, le mai duc iară vara acolo, au terenurile lor unde le pășunează”, adaugă un altul.
La Colegiul Agricol din Geaogiu sunt aproape 1.200 de elevi. Absolvenții clasei a 12-a vor deveni tehnicieni veterinari, tehnicieni în agricultură sau lucrători în agricultura ecologică.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș