Au primit adrese de la primărie că li se reţine o parte din banii din cont pentru plata mai multor taxe locale, printre care şi cea de salubritate. Problema este că primarul este cel care nu a încasat timp de 3 ani taxa, potrivit unui raport al Curţii de Conturi a României.
Un locuitor din Dudeştii Vechi a primit acasă mai multe documente de la Primărie. Printre acestea şi acest act, prin care omul este înştiinţat că din salariu i se reţin 720 de lei pentru acoperirea taxei de salubritate, retroactiv, pe 3 ani. Omul nu a vrut ca identitatea să îi fie dezvăluită pentru că se teme de eventuale repercursiuni asupra familiei sale. Alţi aproximativ 4.000 de locuitori au şi ei de achitat taxa de salubritate retroacitv. Cu toţii au primit somaţii de plată pentru mai multe dări locale, iar pe un document separat li se cere şi achitarea costului pentru depozitare şi colectare deşeuri.
„[Aţi primit din nou somaţie şi o notă de plată de 300 de lei pentru gunoi?] Da, nejustificat spun eu. În contractul de prestări de servicii cu firma respectivă primăria şi-a asumat obligaţia de a încasa de la oameni câte 6 lei pe lună. În caz că nu încasează primăria se obligă să plătească din banii proprii, nu ştiu de unde a plătit, dar serviciile au fost plătite", spune Gheorghe Ghergulov.
Principala nemulţumire a oamenilor este că autorităţile nu i-au anunţat, timp de 3 ani, că trebuie să achite această taxă. Şi, mai mult, ei nu au semnat contract individual cu societatea de salubritate:
„Avem de plătit aproximativ 800 de lei pentru gunoi. Dar problema este că noi nu am scos nicio hârtie la poartă, noi nu am cerut container niciodată pentru că suntem ecologişti şi colectăm absolut tot”, spune un localnic.
„Păi nu ştiu nici pe câţi ani a băgat. Nimeni nu a spus, uite anul acesta începem. E vorba de 2 – 3 ani de zile, despre vreo 4 – 5 milioane. Într-un timp s-a dispuctat şi cineva de la primărie a spus să nu plătim că plăteşte primăria. Acum vrea toţi banii restanţi să se taxeze. Cine îi plăteşte?!”, adaugă un altul.
Problema a fost semnalată de Curtea de Conturi, care a descoperit, în urma unui control, că taxa de salubritate a fost achitată din bugetul local. Ilegal, spun inspectorii: „În perioada 01.05.2011-30.04.2014, entitatea nu a procedat la stabilirea, înregistrarea, urmărirea şi încasarea de la locuitorii de pe raza comunei a contravalorii taxei serviciilor de salubrizare prestate acestora”.
Inspectorii i-au impus primarului să recupereze banii, iar acesta o face pe cheltuiala locuitorilor.
„Şi în Dudeştii Vechi, ca în orice unitate administrativ-teritorială, se taxează serviciul de salubritate. Popririle pe salarii nu le-am pus pe taxa de salubritate, ci pe mai multe taxe şi impozite locale, printre care şi aceasta. Cine este nemulţumit, poate să acţioneze primăria în judecată” - a declarat pentru Digi24 Timişoara primarul din Dudeştii Vechi, Gherghe Nacov.
Oamenii nu au de gând să stea cu mâinile în sân şi spun că vor apela la un avocat. Vor să dovedească în instanţă că nu ei trebuie să achite taxa reztroactiv, din moment ce autorităţile nu le-au impus acest lucru timp de 3 ani.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu