Aerul va fi aspirat constant prin această fantă și pe măsură ce aerul este aspirat, în interior se va mișca cilindrul respectiv cu o viteză constantă.Aşa funcţionează aparatul aflat pe acoperișul Universității de Vest din Timișoara încă din 1999. ”Capcana”, cum îl denumesc cercetătorii, aspiră aerul din atmosfera și proiectează, pe o bandă specială, praful, dar și polenul provenit de la plante. Datele sunt interpretate într-un laborator.
Banda adusă de la colector este transportată într-un dispozitiv special și putem observa cum au fost proiectate toate particulele.
Întreaga operațiune durează aproximativ două zile, și este repetată în fiecare an. Graficele arată că această perioadă este una ”foarte grea” pentru persoanele alergice la praf şi polen.
Prezența în atmosferă e mare, se întinde pe mai multe luni perioada de polenizare, iar vârfurile cantitative se ating la sfârșitul lunii mai, iunie.
Cea mai mare cantitate de polen din aer, spun specialiştii, provine de la plantele din familia gramineelor, în care se incadreaza mai multe tipuri de cereale, dar și alte plante denumite generic buruieni. Astfel, în această perioadă, limita de 30 de unități pe metrul cub de aer circulat în 24 de ore este cu mult depășită.
”Valorile care le întâlnim la noi ajung, după cum reiese pe parcursul a 10 ani de monitorizare, la 50-60, depinde de la an la an. E o foarte mare influență a factorilor meteorologici, climatici care duc la modificările de concentrații”, afirmă Nicoleta Ianovici, cercetător al Facultății de Chimie-Biologie în cadrul UVT.
Iar modificările de concentraţii sunt resimţite, în special, de pacienţii cu alergii, ale căror afecţiuni se agravează în această perioadă.
”După o rinită pot să apară complicații, precum otitele, deci probleme la urechi, polipii, o problemă care ține mai mult de căile respiratorii superioare, și o sinuzită care reprezintă o cronicizare a bolii, iar în timp se poate ajunge și la astm bronșic. Sunt lunile tipice în care ne așteprăm la o creștere a fluxului lor”, spune Carmen Panaitescu Bunu, medic alergolog.
”Pentru cei alergici la cereale și graminee, adică la polenul care este acum în aer, în general adresabilitatea este mai ridicată în lunile mai-iunie” - Medicii alergologi sustin că, din totalul pacienților care se prezintă în această perioadă la cabinet, aproape 70% sunt predispuşi la alergii. Cercetatorii de la Facultatea de Chimie-Biologie sustin ca nivelul prafului şi polenului din aer va creşte şi mai mult în luna august. Atunci, cele mai mari bătăi de cap le va da ambrozia.
reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche