Plăți ilegale la Primăria Timișoara. Curtea de Conturi susține că prejudiciul este de peste 24 milioane de lei

Data publicării:
plati ilegale

Potrivit raportului Curții de Conturi, angajații din Primăria Timișoara au primit ”drepturi salariale de natura indemnizației de dispozitiv în procent de 25% din salariul de bază, care a fost inclusă fără temei legal în structura salariului de bază”.

Prejudiciul adus bugetului local în perioada 2011 – 2014 a fost de 4,5 milioane de lei.

Reprezentanții angajaților susțin că sporurile au fost acordate legal. ”Nu poate să fie nelegal atâta timp cât s-a câştigat acest spor în instanţă încă din anul 2007, printr-o sentinţă rămasă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Timişoara. Primăria Timişoara, respectiv primarul municipiului Timişoara, au fost obligaţi să calculeze acest spor de 25%”, spune Tiberiu Negrei, liderul Sindicatului din Primăria Timișoara.

De asemenea, inspectorii Curții de Conturi susțin, în raportul întocmit, că salariile primarului și a viceprimarilor au fost majorate nelegal, celor trei fiindu-le acordate sporuri de 30%. Prejudiciul – 200.000 de lei.

”Când Curtea de Conturi s-a pronunţat în acest sens, ca să nu am probleme, în ceea ce mă priveşte pe mine personal, eu am anulat acea componentă, urmând să vedem ce vor spune instanţele în noul proces pe care îl avem acum în derulare. Dacă vom avea noi câştig de cauză, evident că atunci voi revendica să mi se plătească din urmă acel spor”, precizează Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

O altă ilegalitate constatată de Curtea de Conturi este plata unor sporuri pentru angajații care au administrat creanțele fiscale, beneficii bănești care s-au acordat, conform inspectorilor ”în condițiile în care salariații respectivi nu au atribuții și nu au contribuit la administrarea creanțelor fiscale”. Prejudiciul în acest caz se ridică la 19,9 milioane de lei. Aleșii locali nici nu știau de problemele constatate de inspectori.

”În calitate de consilier putem cere, din nou spun, date suplimentare. Poate o lectură mai atentă a raportului, o prezentare a acestui raport de control în cadrul Consiliului Local, sigur, sunt lucruri pe care le putem cere şi apoi putem monitoriza evoluţia acestui subiect”, ne-a declarat Dan Idolu, consilier local Timișoara.

Curtea de Conturi a dispus ca autoritățile locale să recupereze prejudiciul total creat care se ridică la 24,6 milioane de lei. Pentru a nu cere înapoi banii de la angajați, Primăria Timișoara a cerut Tribunalului Timiș anularea raportului de audit. În prezent, procesul este pe rolul instanței.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri