Pentru că în prezent casele din aceste situri nu sunt marcate corespunzător, proprietarii consideră că nu au nicio obligaţie în a le restaura. De aceea, dar şi pentru a evita mai uşor apariţia unor construcţii moderne în zonele protejate, pe clădiri se vor amplasa plăcuţe informative. Pentru început, vor fi 55.
Ansamblul urban Fabric II este doar unul din siturile istorice de clasa A, cea mai înaltă distincţie. Însă, nicio casă de aici nu are un marcaj corespunzăptor. Astfel, de multe ori prorietarii fac modificări interzise de legea monumentelor, iar între casele vechi apar construcţii moderne.
„Pe faţada acestei clădiri va fi amplasată o astfel de plăcuţă care stipulează foarte clar că imobilul face parte dintr-un ansamblu arhitectural de impornaţă naţională şi internaţională. Totul, pentru a-i face pe proprietari să urgenteze lucrările de restaurare a caselor din zonele istorice" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
55 de plăcuţe vor fi amplasate în cartierul Fabric. Aici, majoritatea imobilelor sunt mai vechi de 200 de ani, iar mulţi timişoreni nu ştiu că zona este una protejată.
„Ştiam că e o zonă de interes cultural după centru şi zona Iosefin. Dar de clasa A, nu".
„[Cine crezi că ar trebui să facă aceste lucrări?] Păi, cum a spus şi colega mea, primăria şi cu contribuţia cetăţenilor pentru că opinia publică este importantă".
„Ca şi la noi. Îmi plouă în casă, dar chirie le trebuie. Să repar eu acoperişul pe banii mei".
Odată ce clădirile sunt identificate şi semnalizate corespunzător, proprietarii se vor gândi de două ori înainte să facă orice modificare, spun iniţiatorii campaniei.
„Există modificări interioare, există modificări de tâmplărie pe care ei (n.r. proprietarii) le consideră legitime pentru că ei nu ştiu că acea clădire face parte dintr-un ansamblu sau sit monument istoric", spune Sorin Petrescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş.
Primăria Timişoara nu s-a implicat în această campanie. Mai mult, primarul cere o nouă clasificare a imobilelor istorice pentru a reduce numărul lor.
„În primul rând, s-ar impune altceva în România. În primul rând s-ar impune o reclasificare. Pentru că ceea ce există acum este aberant, şi pentru Timişoara, şi pentru orice oraş cu clădiri vechi. Simplul fapt că o clădire este veche, nu-i conferă valoare de monument. Şi atunci se constitue o frână în modernizarea oraşelor", precizează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Fiecare plăcuţă a costat 20 de lei. Aşadar, cu un buget minim, de 1.100 de lei, Direcţia pentru Cultură Timiş mai face un pas în lupta pentru conservarea şi restaurarea patrimoniului istoric.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean