”Aici este zona în care trebuia să fiinţeze acest complex urbanistic - Belavista Golf”. Amplasat la nici 10 kilometri de centrul Aradului, cartierul exclusivist a fost început în 2010. Aici urmau să fie ridicate vile de lux, dar şi un hotel de 5 stele - toate amplasate într-un cadru natural plin de verdeaţă.
”Heleşteiele pe care le vedeţi aici în apropierea noastră urmau să fie parte din principala atracţie a acestui complex rezidenţial, şi anume un teren de golf cu o suprafaţă de peste 50 de hectare, unul dintre cele mai mari terenuri de golf construite vreodată în Europa”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Planurile investitorilor s-au năruit însă în scurt timp, iar ce a rămas în urmă poate fi descris uşor ca fiind un dezastru. Atât ecologic, cât mai ales financiar.
”Datoriile investitorilor la momentul de faţă sunt de peste 570 de mii de lei, care în condiţiile în care nu se achită până la sfârşitul anului ajung să depăşească 650 de mii de lei”, spune Emil Nicolae Otlăcan, primarul comunei Fântânele.
Şi mai dramatică este situaţia firmei de construcţii din Arad care a realizat lucrările până ca investitorii să decidă oprirea lor. Firma trebuie să încaseze în jur de 3 milioane de euro.
”Societatea noastră şi-a îndeplinit obligaţiile constractuale cu investitorul, a emis facturile către acesta neîncasând nici o sumă de bani, şi achitând către stat toate datoriile aferente”, ne-a declarat Rafael Akoni, juristul firmei de construcţii.
În urma visului năruit peste noapte rămân regretele localnicilor. Cartierul de lux a promis o vreme, pentru toată lumea, o viaţă mai bună care acum se lasă din nou aşteptată. ”Sigur că era bine, că era pentru popor, pentru comunitate, pentru toţi locuitorii din comună!”, - Aduceau taxe la primărie? ”Taxe la primărie, plus mai locuri de muncă”, - Era bine pentru sat să se construiască cartierul ăsta luxos în apropiere? ”Da”, - Ce credeţi că aţi fi avut de câştigat de acolo? Taxe locale, locuri de muncă? ”Locuri de muncă, normal!” - Ce ziceţi ce a rămas acolo în urmă? ”Ce să rămână? Ruine şi nici aşa nu se face nimic acolo”, - Nu s-a ales nimeni cu nimic de acolo? ”Cu nimic”, spun localnicii.
La trei ani de la oprirea lucrărilor, creditorii au atacat în instanţă planul de reorganizare a companiei care urma să se realizeze investiţia. Singura sursă de bani din care ar putea fi achitată datoria o reprezintă terenul pe care trebuia construit cartierul. Decizia judecătorilor în acest sens ar putea veni pe 5 martie atunci când e stabilit următorul termen in proces.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche