Piaţa celulelor stem, în creştere, în ciuda faptului că numărul de nașteri din România a scăzut

Data publicării:
celule stem prima

O jumătate de milion de euro a avut de câştigat banca de celule stem din Timișoara în anul 2013. Iar piaţa este în continuă ascensiune, în ciuda faptului că numărul de nașteri din România a scăzut, în medie, cu 10% pe an, din 2009 până în prezent. Cu toate că Bucureștiul înseamnă jumătate din profiturile pieței de celulelor stem, Capitala este urmată îndeaproape de zona de vest a țării, care totalizează 30% din recoltări.

”A fost o creștere din 2006 până în 2010, după asta a fost o mică scădere și acum revenim și ce vedem noi este o creștere”, spune Ioanis Kountouris, manager de bancă de celule stem.

În perioada 2012-2013, aproximativ 15.000 de mame din regiunea de Vest au cerut prelevarea celulelor miraculoase. Tot anul trecut, un singur transplant cu propriile celule au tratat medicii din România.

 

”N-am stat prea mult pe gânduri să cercetez, să mă îndoiesc de aceste servicii, am considerat că ofer un cec în alb copilului meu, pe care sper să nu îl folosească niciodată”, afirmă Oriana - mămică.

O șansă înghețată la propriu, spun mămicile. Una pentru care ajung să plătească şi 1.000 de euro pentru un nou-născut. ”Trebuie să recunoaștem că nu este un preț mic pentru majoritatea familiilor tinere din ziua de astăzi. Majoritatea poate au rate, au cheltuieli”, spune Oriana.

Cristina așteaptă primul copil în trei luni. A ales să plătească în rate depozitarea la bancă a celulelor. Un stoc la care speră să nu fie nevoită să apeleze niciodată: ”Sunt însărcinată în luna a șaptea și am optat pentru asta. Am încheiat contractul acum două săptămâni. E ca o plasă de siguranță pentru mine și nu vreau să regret că nu am făcut asta”.

 

Până la 70 de boli vindecă celulele stem care sunt înghețate la o temperatură de -166 de grade Celsius timp de 20 de ani. ”Bolile care se pot vindeca cu aceste celule sunt leucemiile acute, anemii, doar bolile de sânge”, spune un medic.

Reprezentanții băncilor de celule stem sunt optimiști și prevăd profituri de peste 15 milioane de euro anul acesta în sectorul de profil. ”Despre natalitate, procentual vorbind, în anul 2013, pe perioada ianuarie - septembrie, în România au avut loc cam 145.000 de nașteri. În 2012, pe aceeași perioadă, a fost o scădere cu 4%, cu toate acestea putem vorbi de o creștere cu 10% - 15% în domeniul celulelor stem”, ne-a declarat Meda Bugi, reprezentată a Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem.

celule stem 01
celule stem 01


Piața celulelor stem a început să ia amploare în România în urmă cu 10 ani. În acest moment, în ţara noastră există 18 astfel de bănci.

reporter: Corina Sfia
operator: Cosmin Pârlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025