Cinci sute de ani au rezistat morile de apă din comuna Eftimie Murgu. Din vremea lui Mihai Viteazu au trecut peste ele viituri, dar cea din luna septembrie a anului trecut, a distrus o mare parte din ele. Valoarea lor istorică şi turistică, recunoscută la nivel mondial, e ignorată acum de autorităţile centrale. Aşa că localnicii de aici au început să le refacă după cum au ştiut ei mai bine: ”Chiar am participat la una din mori, prima, am participat cu bani, am făcut ce-am putut, dar lucrarea trebuie continuată”, ”Macină la care sunt făcute, dar la care nu sunt făcute, cum să macini? Şi nici n-au cum să le mai facă, lumea e săracă, săracă aici”, ”Sunt foarte importante pentru locuitori, foarte multă lume macină la ele pentru animale, pentru casă, pentru uz... sunt foarte bune”.
Fiecare a ajutat cu bani sau cu mână de lucru, însă refacerea tuturor morilor a fost peste puterea lor financiară. Cheltuieli mari sunt, în primul rând, la refacerea albiei şi la ridicarea unui baraj, pentru a permite apei să ajungă la piatra fiecărei mori.
Sătenii au ridicat un zid din beton, însă au oprit lucrările din lipsa fondurilor. În urmă cu două luni, Compania Naţională de Investiţii a alocat 140 de mii de lei pentru lucrările de refacere a albiei râului. Muncitorii au lucrat însă mai puţin de trei săptămâni, cât au fost bani.
”Mai sunt de făcut nişte mori de la zero, nu s-a făcut nimic, mai avem barajele care sunt distruse şi trebuie refăcute, şi mai avem de făcut partea stângă a râului, iruga, să dăm drumul morilor de pe partea stângă a pârâului”, spune Murgu Dănilă, viceprimarul comunei Eftimie Murgu.
Primăria a transmis Prefecturii Caraş-Severin că are nevoie de bani, iar instituţia a trimis cererea mai departe către Guvern. A trecut aproape o lună şi jumătate de atunci, iar de la Bucureşti n-a ajuns la Eftimie Murgu nimic, poate numai crivăţul.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche