În Piaţa Traian din Timișoara, din cele opt imobile istorice, câte există aici, cinci sunt într-o stare avansată de degradare. Pentru că nu au făcut lucrările de reabilitare a faţadei, asociaţia imobilului de la numărul 2 a fost amendată cu 8.000 de lei. Degeaba, pentru că proprietarii spun că nu au bani.
Mai mult, cei care nu au apartamente pe partea faţadei nu vor să contribuie, deşi legea le impune acest lucru:
”O venit amendă că tre' să facem faţada la clădire. Şi nu ştiu că nu prea au oamenii bani. Numai dacă prin rate pe câţiva ani. E vorba de ăştia din faţă. Noi stăm în spate. Ei vor că să îi ajutăm şi noi din spate pe ei. Dar noi în spate am făcut, ne-am zugrăvit şi-o reparat locuinţa şi ei au pretenţia ca din spate să îi ajute”.
Timişoara are mai multe cartiere care au fost declarate zone protejate, pentru că adăpostesc mii de clădiri monument istoric. Proprietarii le-au lăsat în voia sorţii, iar timpul şi intemperiile şi-au lăsat amprenta. În plus, la unele imobile s-au montat.... termopane.
”Groaznic. Arată foarte neîntreţinute. Dacă ar fi cât de cât intreţinute ar arăta fantastic”,
”Nici nu sunt bănuţi şi nici nu există interes”,
”Arată jalnic. Deşi la origini se vede că a fost o clădire foarte frumoasă. Tare bine ar fi dacă s-ar putea renova”,
”Probabil latura asta istorică e lăsată în urmă puţin în favoarea altor lucruri care sunt prioritare pentru oraş”, spun timișorenii.
Obligaţiile proprietarilor de monumente istorice
Potrivit Legii 422, ”în scopul protejării monumentelor istorice proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau a altor drepturi reale asupra monumentelor istorice proprietarii sunt obligaţi să asigure paza, integritatea şi protecţia monumentelor istorice, (...) să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora".
Anul acesta câteva zeci de asociaţii de proprietari au fost amendate pentru ca nu au ingrijit imobilele.
”Politistii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Constructii și afisaj stradal au aplicat, in ultima perioadă, 35 de sancțiuni contravenționale persoanelor, atât fizice, cât și juridice, care nu și-au întreținut imobilele din zonele istorice. Sancțiunile sunt intre 4.000 - 8.000 de lei”, ne-a declarat Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
Autoritatile locale împart amenzi şi somaţii proprietarilor de clădiri istorice, însă uită ca au în ogradă astfel de imobile.
”Primăria Veche, din Piaţa Libertăţii, aparţine Consiliului Local Timişoara. Însă monumentul istoric nu este deloc întreţinut, tencuiala a căzut de pe toată partea de jos şi chiar bucăţi din clădire au început să se desprindă”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că bugetul nu permite investiții masive în clădirile monument istoric.
”Alocăm câţi vor fi necesari, însă noi mizăm pe finanţare europeană. De abia aşteptăm să se dea drumul la noile programe 2014-2020, programe prin care clădirile publice vor fi eligibile pentru reabilitare”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
În prezent, în Timişoara nu există niciu program guvernamental sau pe fonduri locale care să ofere finanţare proprietarilor clădirilor istorice pentru refacerea lor.
Timpul nu mai are răbdare cu clădirile din centrul istoric al Timișoarei
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche