Casa Muhle este una dintre cele mai degradate clădiri istorice din Timişoara. Prin acoperişul improvizat plouă, ferestrele au fost acoperite cu scânduri, zugrăveală nu există, iar pereţii stau să cadă fiind sprijiniţi doar de nişte bârne de lemn.
Imobilul - emblemă pentru oraşul nostru - a fost cumpărat de Ionel Stancu în anul 2000. 12 ani mai tarziu proprietarul a obţinut autorizaţie de la primărie şi a început lucrări de reabilitare. Doar că în loc să recondiţioneze clădirea, a dat jos acoperişul vechi de 200 de ani şi s-a oprit. Astfel, în fiecare zi, casa a fost măcinată de ploi şi ninsori, iar acum este atât de degradată încât speranţele ca ea să fie salvată sunt mici. Spre dezamăgirea timişorenilor: ”Întrebaţi Primăria”, - Lor nu le-a părut rău când le-a dat pe mână aşa ceva? ”Mie degeaba îmi pare rău pentru că nu mă bagă nimeni în seamă”, ”E frumoasă”, - Ştii povestea ei? ”Da, ştiu. Ar trebui să se facă ceva în vederea reparării ei”, ”E cum e de cîţiva ani deja. Nu ştiu câţi, demult. Păcat de ea. Acum ce să facem, dacă nu e loc pentru ea?! Dar se va deteriora aşa”.
Pentru salvarea şi conservarea Casei Muhle s-au făcut proteste, petiţii, s-au strâns mii de semnături. Degeaba, însă. Municipalitatea şi Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei au cerut instanţei să îl oblige pe liderul clanului Stancu să refacă imobilul istoric. O primă sentinţă, favorabilă, a venit din partea Judecătoriei Timişoara în luna iunie. Dar decizia a fost atacată cu recurs şi acum dosarul este pe rol la Curtea de Apel.
”Nu avansăm tocmai încurajator cu procesul în apel. Dar Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Tmişoarei va depune în cursul acestei săptămâni la Primărie o adresă prin care le vom solicita să formuleze o cerere de ordonanţă prezidenţială prin care, la fel ca acum 2 ani, să oblige proprietarul să pună în siguranţă imobilul pe o perioadă până când pe fond se va ajunge iarăşi la câştigarea procesului, sperăm noi”, spune Adina Murgilă, jurist al Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.
Până la o hotărâre definitivă, autorităţile spun că nu pot interveni pe o proprietate privată, chiar dacă acest lucru poate să însemne pierderea pentru totdeauna a unui simbol arhitectural al oraşului.
”După părerea mea, tot ce s-a făcut acolo a fost un act deliberat. Pentru că s-a luat acoperiţul şi s-au creat premise pentru a se degrada clădirea. Eu nu mă pot pronunţa, trebuie făcută o expertiză în acest sens, dacă e afectată structura de rezistenţă, dacă mai poate fi reabilitată clădirea sau nu. Dar în instanţă se va decide totul”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Clanul Stancu este înfrăţit cu cel al Cârpacilor, care la rândul lui deţine zeci de clădiri istorice din Timişoara, cele mai multe lăsate pradă timpului. Proprietarii, ale căror interese imobiliare par că nu au nimic de-a face cu păstrarea patrimoniului, nu le-au conservat. Drept urmare, vilele, care au rezistat sute de ani, se năruie rând pe rând sub privile autorităţilor.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche