Alei pline de gropi, fântâni artiezene încremenite sub stratul de rugină, toaletele închise şi transformate în depozite de gunoaie. Este imaginea pe care o văd turiştii care trec prin parcul din centrul Timişoarei.
Peste drum de zona istorică a oraşului, turiştii descoperă Parcul Botanic. Bazinele care adăposteau cândva specii de peşti au secat, iar timpul şi-a lăsat amprenta asupra lor. O simplă plimbare pe aleile sparte e îndeajuns pentru ca zona să îşi piardă în ochii călătorului eticheta de grădină botanică.
În mijlocul Parcului Botanic am descoperit un adevărat depozit clandestin de deşeuri. Sunt depozitate aici atât resturi vegetale, cât şi PET-uri, pungi de plastic sau hârtie. Iar depozitul nu este deloc nou, dovadă e faptul că deja vegetaţia a crescut aici.
Situaţia în cartierele Timişoarei este şi mai gravă. Micile parcuri de cartier sunt uitate de autorităţi. Acest spaţiu de joacă a fost transformat în depozit de deşeuri. Sunt gunoaie pentru tot, iar coşurile nu au mai fost golite de ceva vreme. Mai mult, spaţiul destinat copiilor a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.
Pentru autorităţile din Timişoara, reabilitarea parcurilor din centrul oraşului nu reprezintă o prioritate. „Trebuie să terminăm şantierele din oraş. Bugetul local nu îşi permite să cheltuie câteva zeci de milioane de lei pentru reabilitarea a două parcuri", susține Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Singura soluţie pentru reabilitarea parcurilor ar fi o finanţare europeană. Chiar şi aşa, cosmetizarea zonelor nu va începe mai devreme de anul 2015.
Reporter: Caterina Ledrer Operator: Adrian Hrişcu Editor web: Călin Țenche