„Ridicaţi bluza". Așa începe orice consultație la cortul special amenajat în Parcul Rozelor din Timișoara. Examinările sunt făcute de doi cardiologi și un neurolog. Pacienții care se opresc pentru un consult, beneficiază de o electrocardiogramă, li se măsoară tensiunea arterială și li se ia pulsul. Cadrele medicale încearcă astfel să depisteze fibrilația atrială: ”E vorba de sănătatea noastră şi e pe gratis”, - Vă faceţi control periodic? ”Nu, asta n-am făcut de 16 ani”, ”Păi trebuie să ne verificăm sănătatea noastră că aici e gratis”, ”Consider că de vreme ce e gratuit ar fi o adevărată indoleanţă să nu te cauţi”.
Fibrilația atrială este o afecțiune, care se instalează, de multe ori fără simptome. Cordul, spun medicii, nu mai poate pompa atât de mult sânge, și astfel pot apărea și alte probleme. „Daca nu se descopera cu fibrilatie arterială şi nu sunt urmăriţi şi nu primesc un tratament anticuagulant pot face accident vascular cerebral", precizează Alina Băloi, medic rezident cardiolog.
Iar accidentul vascular cauzat de fibrilația atrială este unul dintre cele mai grave. Un stil de viață dezordonat, consumul de alcool, fumatul, stresul, o alimentație necorespunzătoare și hipertensiunea arterială sunt doar câțiva dintre factorii care pot declanșa fibrilația atrială. În cadrul campaniei, pacienții află dacă prezintă risc să dezvolte această boală, iar cei care sunt depistați cu fibrilație atrială sunt direcționați spre un consult mai amănunțit.
„În România sunt peste 200.000 de cazuri de pacienţi cu fibrilaţie atrială, mulţi dintre aceştia nu ştiu că au fibrilaţie atrială. Aceste date sunt stabilite de societăţile medicale profesionale din România, cât şi de instituţii de sănătate din Europa", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Consultatii gratuite se efectuează în Parcul Rozelor până în 19 octombrie. Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din întreaga lume suferă de accident vascular cerebral din cauza fibrilației atriale.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche