În mai multe zone din Timișoara, parcările auto din spatele blocurilor au devenit un paradox. Deși au fost amenajate relativ recent, multe nu mai corespund noilor reguli.
Parcarea ecologică în care ne aflăm a fost amenajată în urmă cu aproximativ doi ani, însă nu mai corespunde normelor actuale. Ordinul emis recent presupune ca distanța dintre mașinile parcate și geamurile blocurilor să fie de minimum cel puțin cinci metri, însă în cazul de față distanța este de aproximativ 3 m.
Locatarii care stau la parterul blocurilor recunosc că, de multe ori, fumul provenit de la țevile de eșapament le face inutilă aerisirea locuinţei și cer autorităților să intervină: ”Ne deranjează în felul că după ce pornește mașina tot fumul intră în casă, în apartamente. Eu stau la parter și intră mirosul și tot. Ar trebui refăcute, sigur că da. Ce putem noi să facem, nu ne-a întrebat nimeni”, ”E vorba că deschidem geamurile și tot mirosul de mașină vine spre noi, spre geam. E normal să aerisim, și iarna aerisim, dar vara. Distanța e prea aproape aici, că nu putem noi să spunem să nu parcheze așa, că nu este bine. Ar trebui să își dea mai mult interes, pentru că noi plătim impozite”.
Primarul Timişoarei vede problema cu alţi ochi. Susține înmulţirea parcărilor, cu orice preţ.
”Nu știu ce e cu acest ordin, acum am aflat și eu că ar exista. Normal că nimeni nu a avut asta în vedere în Timișoara până acum. Trebuie să alegem între rele și să alegem răul cel mai mic, și cred că este de preferat să avem o parcare mai apropiată de 5 m, cum spuneam la 4m, 4m și ceva, decât să fie departe, în noroi”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Noile prevederi au fost aprobate pe 4 februarie de fostul minsitru al Sănătății, Eugen Nicolaescu, cu putin înainte de încheierea celui de-al doilea mandat al său. Printre altele, ordinul mai prevede și interzicerea activității de reparație a autoturismelor în parcare.
reporter: Raluca Popa
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche