Paradox sanitar în Timişoara. De ce se poate la Institutul de Boli Cardiovasculare și nu la Spitalul Județean

Data publicării:
paradox prima

Maria Budescu a ajuns sâmbătă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, iar două zile mai târziu a fost pe masa de operaţie. În total, nu va sta mai mult de cinci zile internată. Nu a plătit nimic, deşi astfel de intervenţii erau plătite, până nu demult, din buzunarul pacientului. Costurile ajungeau la peste 1.000 de lei.

”Chiar nimic, nici măcar o pastilă. Nu m-am aşteptat la operaţie, am venit la urgenţă, am crezut că plec acasă înapoi. Dar aşa s-a întâmplat”, spune Maria Budescu.

În ultimul an a fost dată în folosinţă o nouă secţie, modernă, acolo unde sunt internate cazurile grave. Condiţiile de care beneficiază pacienţii sunt comparabile cu cele din spitalele din Europa.

”Sunt anumite tipuri de pacienţi care pot beneficia de astfel de stenturi, pentru că aceste stenturi farmacologic active au nişte contraindicaţii exacte şi precise. Dar în cazul în care un medic stabileşte că pentru pacientul lui este necesar un astfel de stent, atunci da, pacientul va beneficia de un astfel de stent pe cheltuiala spitalului”, precizează Alina Lupu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara au loc aproape 2.000 de intervenţii chirurgicale pe an, însă toate sunt programate în funcţie de banii primiţi de la Casa de Asigurări.

La polul opus este Spitalul Judeţean din Timişoara, unde bolnavii încă mai aduc medicamente de acasă. De investiţii nici nu poate fi vorba, deoarece nu se găsesc bani aproape niciodată. O recunosc chiar şi şefii de secţii.

”În cadrul Clinicilor de Ortopedie din Timișoara (...) nu reușim să găsim fonduri pentru reparații, întreținere, există o uzura morală, instalațiile electrice și sanitare sunt deteriorate, cedează”, afirmă Jenel Pătraşcu, şeful Secţiei de Ortopedie II, Spitalul Judeţean Timişoara.

La Spitalul Judeţean sunt trataţi şi mult mai mulţi pacienţi pe lună decât numărul standard decontat de casă. În medie 43.000 de bolnavi sunt îngrijiţi aici anual, dublu faţă de cât ar permite bugetul.

”În toate spitalele din ţară nu există suficiente medicamente şi nici nu putem avea toate medicamente necesare, deci probabil că mai sunt şi astfel de situaţii. Niciodată nu putem pune în balanţă beneficiul pe care-l obţii tratând un pacient sau salvându-i viaţa, cu cheltuielile pentru acest pacient, important e ca pacientul să fie salvat, indiferent de preţul pe care noi îl plătim”, ne-a declarat Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

O altă diferenţă: la Spitalul Judeţean, durata medie de spitalizare este de opt zile, faţă de patru, cât este în prezent la Institutul de Boli Cardiovasculare.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri