În 2011 Ministerul Educaţiei a dispus construirea în Arad a unui nou sediu pentru Palatul Copiilor, care, în prezent, îşi desfăşoară activitatea într-o clădire retrocedată pentru care se plătesc lunar 2500 de euro chirie, dar şi a unei noi clădiri de birouri pentru Inspectoratul Şcolar Arad.
„Cele două clădiri au fost începute în acelaşi timp şi beneficiau de o finanţare comună. Evoluţia lor a fost total diferită: în acest moment după cum se vede, clădirea de birouri este gata iar Palatul e încă la stadiul de fundaţie” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Construirea noului Palat al Copiilor a fost oprită pentru că în calea ei ar sta un cablu electic subteran care ar fi trebuit mutat. Cum această lucrare nu s-a mai făcut – toate resursele primite de la minister au fost folosite pentru clădirea de birouri.
„[Se ştie când va fi îndepărtat în sfârşit acest cablu?] La acest moment se derulează licitaţia pentru devierea cablului electric, şi abia atunci se va putea continua lucrarea”, explică Laura Nădăban – purtător de cuvânt ISJ Arad.
Între timp, Palatul Copiilor din Arad continuă să funcţioneze în condiţii improprii în clădirea retrocedată care nu poate fi reabilitată şi, neîncăpătoare, în acelaşi timp, pentru numărul mare de copii.
Palatul Copiilor are în prezent 30 de cercuri permanente care sunt frecventate de un număr total de aproximativ 6.000 de elevi, situaţie în care darea în folosinţă a noi clădiri este esenţială pentru viitorul instituţiei.
„Noi ne dorim să se termine cât mai repede. Vă daţi seama, pentru că... copii avem foarte mulţi înscrişi la Palatul Copiilor şi atuncea şi spaţiul să fie mai propice şi... dezvoltarea noastră să fie mai mare”, susține Ioana Lung – director Palatul Copiilor Arad.
„Am o nepoată acolo, face de 10 ani la Fărcuţ Elsa... [Şi ar fi fost bine să aibă clădire nouă?] Absolut! Absolut! Şi condiţiile mai bune. Nu sunt săli de sport acolo. Corespunzătoare unui sport...”, spune un arădean.
„Bănuiesc că plata pentru Palatul copiilor vechi este destul de mare şi ar fost util să fie amândouă obiectivele finalizate”, adaugă un alt locuitor al orașului.
„Trebuia să fie terminată aici! Sala, sau locaţia pentru unele activităţi a copiilor”, completează un alt arădean,
Noul Palat al Copiilor din Arad ar urma să aibă o suprafaţă utilă de 4681 de mp care ar deservi un flux zilnic de aproximativ 1500 de persoane. În comparaţie, clădirea de birouri a ISJ – care este aproape gata are 1780 de metri pătraţi şi va deservi 34 de angajaţi care au activitate cu publicul doar răzleţ.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs