La 21 de ani, Karina Maria Guț are o afacere profitabilă. O fermă de prepeliţe, care îi aduce lejer, în fiecare săptămână, 2.000 de lei, doar din vânzarea de ouă: ”Sunt foarte căutate fiindcă se face și cură cu ele, sunt foarte sănătoase și vin foarte mulți să cumpere”.
De Paşti s-au înmulţit şi clienţii, dar şi banii din contul tinerei. ”Vreau să fac și prăjituri din ele, și să vopsesc. Am mult de făcut cu ele și îmi place. Sunt bune, sănătoase”, spune Estera Fancsali, clientă.
Karina a început afacerea, timid, în urmă cu doi ani. Pe atunci avea 100 de păsări. Acum are 3.000 de mici înaripate. Adună zilnic în jur de 1.500 de ouă, însă acestea nu stau prea mult în cofrage. Cele mai multe merg la comerț, la un distribuitor din Râmnicu Vâlcea, iar restul ajung la clienții locali sau în incubatoarele celor care doresc să crească propriile prepelițe în gospodărie.
Şi nutriţioniștii spun că este o afacere sănătoasă. ”În primul rând, datorită gramajului, au colesterol mai puțin, grăsimi, în total, mai puține. Ele au mai mult fier, de șapte ori mai mult fier, au mult mai multă vitamină B1, B2, au un complex întreg de vitamine A, D, E. Sunt, din acest punct de vedere, mai nutritive decât ouăle de găină”, ne informează Maria Varga, medic nutriționist.
În plus, micuțele ouă arată ca niște mărgele când sunt vopsite. Pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, odată colorate, ouăle de prepeliță devin și un decor foarte frumos pentru masa de Paște. Un ou de prepeliță se vinde cu 30 de bani, pentru cei care vin să cumpere cantități mici, direct din fermă.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche