În Banat, legumele autohtone se vor coace abia mai târziu, astfel că oltenii dictează acum prețul în piețe. Producătorii agricoli din sudul țării au ocupat mai toate spațiile fără ca autoritățile să poată lua vreo măsură.
Ionel Accereanu este doar unul dintre zecile de producători care au plecat de-acasă din Oltenia ca să își vândă marfa in Banat. În fiecare săptămână aduce la Lugoj un microbuz cu legume. Omul susține că nu are variantă dacă vrea să se aleagă cu ceva bani din producția pentru care a muncit o primăvară intreagă.
Ionel Accereanu, ne spune că vine de lângă Calafat, de la Desa. E mai avantajos aici? ”Ceva, ceva este mai acceptabil față de-acasă. (Acolo - n.r.) pui roșiile și nu iei nimic pe ele”.
Producătorii dorm pe unde apucă, dar susțin că nu au incotro. ”Totuși, este un oraș unde cât de cât se mai vinde”, afirmă Lenuța Gioca. De ce nu ați rămas la Craiova?, o întrebăm. ”Sunt șanse foarte mici acolo, sunt rosii multe și nu merg așa cum trebuie. E foarte greu, dar mergem și noi unde merge treaba mai bine. Suntem foarte mulți, majoritatea suntem numai de-acolo. (...) Aici dormim la piață in mașină.ne-am obișnuit
Pentru că oltenii dictează acum prețurile în pieţele din Lugoj, mulți producători locali au abandonat mesele inchiriate și au preferat să plece la rândul lor in județele invecinate. ”La ei sunt prețurile mai mici, dar (marfa - n.r.) nu este calitate. Sunt foarte mulți veniți”. Bănățenii pe unde vand? ”La Caransebeș, Reșița și
Otețu Roșu”, afirmă Dorinel Toma. ”Foarte prost merge, nu merge absolut nimic. Dacă dai un kilogram la zi. Bineînțeles că ne afectează. Acum apare marfa noastră și nu îți convine să o dai cu un leu cum o dau ei”, adaugă și Elena Mărginean. ”Dacă nu ar fi ei aici, sigur că am vinde noi mai mult. Nu poți să vinzi. Dacă ei lasă jos, așa trebuie să lăsăm și noi la preț. E dezastru cu prețurile. Nu ai ce să le faci”, spune și Iosif Grecu.
Autoritățile din Banat dau din umeri și nu au la îndemână nicio măsura să îi protejeze pe legumicultorii locali.
”Din punct de vedere legal, administrația pieței nu poate face nimic, deoarece dacă producătorul deține documentele legale, este vorba de certificatul de producător, legal poate vinde în orice piață din țară fără nici un fel de problemă”, a declarat pentru Digi24 Timișoara, Francisc Krall, șef Serviciu Administrare Piețe Lugoj.
Producătorii din zona Olteniei, care nu au mai prins mese libere de închiriat în pieţe, au transformat strazile Lugojului într-un mare târg, astfel ca în mai multe colțuri din oraș au apărut tarabe. E de înţeles de ce preferă să vină aici. De exemplu, dacă in sudul țării, un kilogram de roșii se vinde cu 0,3 lei, la Lugoj pe aceeaşi cantitate comercianţii primesc 1,5 lei. Câştigul este însemnat şi pentru producătorii de lubeniţă. În zona Olteniei, pepenele verde costă 0.5 lei kilogramul. La Lugoj, prețul este de trei ori mai mare.
Reporter: Doru Iacob
Redactor: Călin Țenche