Printre zecile de olimpici care vor fi admisi fără examen la Universitatea Politehnica din Timișoara se numără și Alexandra Albu, absolventă a Colegiului Național Bănățean. În ciuda faptului că de la 5 ani este într-un scaun pentru persoane cu dizabilități, a reușit să treacă peste toate obstacolele și a obținut media 9,36 la examenul de Bacalaureat.
„De mică m-am gândit că voi face cercetare și poate voi ajunge să ajut oamenii, asta îmi doresc cel mai mult. Este foarte important că facultatea este accesibilă pentru persoanele cu dizabilități dar cred că sunt anumite obstacole ce pot fi depășite. De exemplu, când am intrat la liceu, nu aveam o rampă dar apoi au făcut una pentru ca să pot să ajung la laboratoare”, povestește Alexandra Albu, olimpică.
„Sunt foarte mândră de ea, îmi este dragă, nici nu pot să vă spun în cuvinte”, recunoaște Irina Basici, mătușa Alexandre.
Prima zi de înscrieri la facultățile Universității Politehnica Timișoara a adunat peste 300 de tineri care și-au depus dosarele.
„Pentru informatică este cea mai bună facultate. [Te-ai interesat dacă ai fi avut și alte opțiuni?] Nu este o facultate ușoară. Presupun că o să fie greu dar cu mult studiu, o să fie bine”, spune un alt olimpic.
„Și fratele meu studiază aici și asta a contat dar este și una dintre cele mai bune facultăți și am decis să rămân aici”, admite o altă elevă eminentă.
Înscrierile la Universitatea Politehnica Timișoara se încheie sâmbătă.
„Universitatea Politehnica oferă specializări extrem de atractive dar în jurul Timișoarei s-a format un pol de industrie software dar și în domeniul automaticii și calculatoarelor. Cred că acești tineri optează pentru universitatea noastră și datorită faptului că ulterior fac legătura foarte ușor cu piața muncii”, precizează Cosmin Mușat, președintele comisiei de înscriere UPT.
Cele 4 universități de stat din Timișoara scot la concurs în acest an aproximativ 5000 de locuri bugetate.
Reporter: Alexandra Marian
Operator: George Ștefăniță