O nouă afacere de tip Caritas. În ultima lună, 15 plângeri au ajuns la inspectorii de la Protecţia Consumatorilor

Data publicării:
caritas

Firma funcţionează la Timişoara din primăvara acestui an. Atraşi de condiţiile avantajoase, zeci de oameni au vrut credite cu dobânzi mici. Existau însă câteva criterii: cei care doresc împrumutul trebuie să plătească 5% din suma solicitată, precum şi alte taxe. Apoi trebuie să aştepte între o luna şi... 20 de ani. Unul dintre păgubiţi a vrut să obţină un credit de 10.000 de euro. Fără să primească banii, femeii i s-a cerut să plătească rata lunară: ”Am plătit suma aceea, suma de 2.700 de lei plus o primă rată de 357 după care mi s-a spus că în maximum 10 zile voi primi banii”.

Iar de atunci au trecut șase luni, însă femeia nu şi-a primit creditul solicitat. Iar cazul nu este singular. 15 persoane, care au trecut prin aceeaşi situaţie, au apelat la Protecţia Consumatorilor, numai în ultimele două luni.

„Am încheiat în data de 23.07.2014 un contract pentru a împrumuta suma de 45.000 de lei, pentru care mi s-a perceput o sumă de 5% din valoare, plus prima rată, în total 2747 de lei. În 05.08.2014 trebuia să fiu anunţat să ridic banii, ceea ce nu s-a întâmplat. De câte ori sun, nu-mi răspunde nimeni, când merg personal, mă tot amână. În consecinţă am renunţat la împrumut şi în 19.08.2014 am făcut o cerere la societate şi o angajată de acolo mi-a spus să vin la dumneavoastră (n.r. - Protecţia Consumatorilor) dacă vreau să recuperez banii", sună reclamaţia unui păgubit.

Oamenii sunt disperaţi şi vor să li se facă dreptate: „Mă obligă să plătesc rate pentru nişte bani pe care eu nu i-am primit şi mă tot amână de două luni (...), timp în care eu am plătit deja două rate. Doresc să îmi dea banii pentru care am făcut creditul (...) sau să rezilieze contractul şi să îmi înapoieze banii pe care i-am plătit deja".

Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Timiş au făcut verificări şi au luat primele măsuri. ”S-a dat deja o dispoziţie de închidere a unui punct de lucru a unei astfel de firme, iar pentru abateri repetate, pe lângă faptul că se aplică sancţiuni drastice, se poate da măsura de a închide activitatea unei societăţi de la șase luni la 12 luni”, ne-a declarat comisar şef Mihaela Ignat de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş.

Firma a fost şi amendată cu 85.000 de lei. Primul punct de lucru a fost într-un apartament dintr-un bloc din centrul oraşului. Angajaţii au părăsit însă locaţia după doar două luni. Cu toate că reclamaţiile păgubiţilor se înmulţesc la Protecţia Consumatorilor, reprezentanţii firmei se pregătesc să deschidă cel de-al treilea sediu la Timişoara.

Oamenii înşelaţi de această firmă s-au adresat şi Poliţiei. Trei plângeri au fost înregistrate numai în ultima lună. ”Mai multe persoane reclamă faptul că o societate comercială le-ar fi promis împrumuturi cu dobândă mică. În continuare, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune”, precizează Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Am încercat în nenumărate rânduri să luăm legătura cu reprezentanţii firmei pentru a le cere opinia în legătură cu acuzaţiile care li se aduc. Din păcate, nimeni nu ne răspunde la telefon. În aceste condiţii, păgubiţii vor să acţioneze firma în instanţa ca să-şi recupereze banii: ”Am contactat lume din toată ţara, care vrea să participe la un colectiv, să-i dăm în judecată şi să ne recuperăm banii”. Ancheta continuă, iar autorităţile locale colaborează şi cu instituţiile din alte judeţe.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: M. Pop/ G. Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri