O firmă din Lugoj este acuzată că poluează oraşul
Apa din instalații, plină de substanțe toxice, folosită la băile de tratare a metalelor și pentru curățarea filtrelor, stă adunată într-un bazin de colectare. Angajații susțin că, din acel punct, reziduurile toxice ocolesc stația de epurare a societății și ajung, de fapt, în canalizarea orașului.
„Apa rezultată în urma fluxului tehnologic mergea prin pompe submersibile, direct în rețeaua de canalizare a orașului. Și era apă cu ce substanțe toxice? Dintre cele mai toxice, crom, nichel, acid sulfuric clorhidric, amoniac, soda caustic, plus mulți alți compuși extrem de periculoși. Există o stație de neutralizere, de filtrare a soluților, doar că volumul de apă este supradimensionat și nu face față”, explică Marius Potcoavă, fost inginer chimist în cadrul firmei.
La solicitarea reporterilor Digi24 Timișoara, conducerea firmei a transmis un punct de vedere scris cu privire la acuzațiile aduse de angajații societății.
„[…] s-au prelevat probe din canalizarea proprie a societății Ekocrom Bassetti și s-au trimis către analizare la o instituție acreditată și urmează să primim rezultatul analizelor. Menționăm că societatea noastră deține o stație de epurare prin care trece apa rezultată în urma procesului tehnologic și nu se deversează direct în canalizare. […] Menționăm că, în decursul anilor, angajații au primit echipament de protecție și chiar de curând a fost reînnoit o parte din echipamentul de protecție”, se arată în răspunsul conducerii firmei Ekocrom Bassetti Lugoj.
Garda de Mediu Timiș a fost sesizată cu privire la neregulile din cadrul firmei. Mai mult, societatea a fost şi sancționată cu 20.000 de lei în urma verificărilor.
„Am constat, cu ajutorul câtorva angajați de acolo, că în canalul de evacuare mai existau, pe lângă conducta de evacuare normal, încă două țevi. Am întrebat administratorul ce e acolo și abia atunci au recunoscut că au avut o avarie. Se blocase de fapt un senzor care, din circuitul lor de epurare a stației și atunci, până și-au dat seama, s-a scurs apă neepurată și au fost obligați să o scurgă la canal”, a precizat Mariana Lorinczi, comisar-șef al Gărzii de Mediu- Comisariatul Județean Timiș.
Firma din subordinea administraţiei locale, care se ocupă de staţia de epurare, anunţă verificări.
„Este interzisă aruncarea substanțelor toxice. Este total interzis aruncarea de metale grele în stațiile de epurare, în canalizarea orașului”, susține Iosif Groza, directorul general al firmei Meridian 22.
„Așa cum se știe, municipiul Lugoj nu deține o stație de epurare funcțională. Adică, funcționează doar partea mecanică, cu alte cuvinte, toate dejecțiile și toate substanțele acestea sunt deversate direct în râul Timiș”, adaugă Liviu Brândușoiu, consilier local.
Problemele nu se opresc aici. Angajații se plâng că lucrează fără echipament de protecție și sunt puși să curețe bazinele în care sunt amestecate substanțele toxice. Şi asta, chiar dacă, spun ei, fișa postului nu prevede acest lucru.
„Noi suntem angajați pentru încărcător-descărcător, nu să fim specializați pentru a curăța deșeuri chimice și substanțe toxice. Se fac niște aburi în hală de nu poți sta acolo și ne obligă ca să lucrăm așa”, povestește un angajat.
„[Am văzut că aveți o arsură, ce s-a întâmplat?] Avem o arsură, da, o arsură cu acid sulfuric, concentrație 97-98%. [Nu ar fi trebuit să aveți echipament de protecție?] Ar fi trebuit, dar firma nu prea dă echipament de protecție”, adaugă un alt angajat.
„Deci în doi ani jumate, două tricouri și o pereche de bocanci, și chiar la început pantaloni de salopetă. [Și când ați spus că e periculos, ce vi s-a zis?] Că o să ni se deie condiționat, ca să dăm două milioane jumate, două milioane șase sute. Că dacă plecăm în termen de un an, să ne luăm banii”, completează un coleg.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș au ajuns deja mai multe plângeri.
„Angajatorul are obligația de a asigura echipamentul de protecție pentru salariatul său. În urma controlului, vom vedea în funcție de neconformitățile care se găsesc acolo sau nu, cum vom sancționa sau nu firma respectivă”, declară Ileana Tomoiagă, inspectorul șef-adjunct al ITM Timiș.
Deşi firma funcţionează încă din 2007, Reprezentanții Primăriei Lugoj nu aveau habar despre neregulile existente în cadrul societății cu capital italian.
„Nu, până acum nu au existat niciun fel de plângeri, niciun fel de sesizare, astăzi am auzit despre această problemă și noi și ne vom sesiza, vom sesiza departamentul din cadrul primăriei, să facă și ei o anchetă și dacă se impune să ia măsurile necesare”.
Deși respinge acuzele, firma şi-a sistat activitatea de vinerea trecută şi până luni. Muncitorii au fost anunţaţi telefonic să stea acasă.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Dan Petcu
- Etichete:
- reportaj
- timisoara
- digi24
- angajati
- ancheta
- lugoj
- timis
- poluare
- firma
- toxic
- echipament de protectie
- crom
- nichel
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News